Menu

Årets bog afstemning

Verificer her og stem nedenfor:

Indtast din emailadresse

Jørn Brøndal: Det Sorte USA
Fra Uafhængighedserklæringen til Barack Obama. Gads Forlag

”Det Sorte USA” er en bog til tiden. Eller det vil sige, at den leverer en side af den amerikanske historie, som har været aktuel, lige siden nationen blev til. Men Jørn Brøndal yder et perspektiv, som i den grad er velkomment i lyset af valget af Barack Obama i 2008, Black Lives Matter-bevægelsens fremkomst osv. I virkeligheden er ”Det Sorte USA” historien om det amerikanske demokrati, og den historie er på en gang fortvivlende og opmuntrende – og virkelig velfortalt og velfunderet i denne bog.
Steffen Heiberg: Nye horisonter
Europas kulturhistorie i Renæssancen. Gads Forlag

"Nye horisonter. Europas kulturhistorie i renæssancen" er den faktamættede og velskrevne fortælling om, hvordan krudtet, bogtrykket, billedkunsten, pesten, reformationen og humanismen i 1300-1600-tallet  rykkede europæernes velkendte tros- og forestillingsverden op med rode. En tankevækkende tidsrejse til Leonardo da Vincis, Martin Luthers og Machiavellis Europa.
Poul Duedahl: Ondskabens øjne
En biografi om Jens Nielsen. Gads Forlag

Indbrud, ildspåsættelse, mordforsøg. Listen over Jens Nielsens forbrydelser var alenlang, og internationale var de også, for ud over Sjælland skal vi til både til USA og England i Jens Nielsens elendighedsodyssé. Jens begyndte tidligt at rapse og kom på Flakkebjerg til genopdragelse. Og derfra gik det så slag i slag, indtil den sidste henrettelse i fredstid i Danmark. Poul Duedahl har dygtigt udnyttet Jens Nielsens egne erindringer, retsarkivalierne, aviserne mm. til at fremstille denne fascinerende historie fra anden halvdel af 1800-årene.
Annette Hoff: Nydelsesmidlernes historie i Danmark
Den Danske Thehistorie. Den Danske Kaffehistorie. Den Danske Chokoladehistorie. Wormianum og Den Gamle By

Annette Hoff har begået en meget flot serie på tre bøger om nydelsesmidlerne the, kaffe, chokolade og deres historie i Danmark. Det er gjort efter et enormt arkivarbejde, hvor forfatteren har gravet oplysningerne frem fra skifter, købmænds lageropgørelser og en hel del andre steder. Dermed bliver Annette Hoff i stand til at fremstille en historie om Danmark fra 1600-årene og frem til i dag, hvor de interessante pointer ikke blot drejer sig om hvornår, hvor og hvem, der kastede sig over nye nydelsesmidler, men hvor forfatteren får sat nyt lys på det danske samfunds udvikling over flere hundrede år.
Lisbeth M. Imer: Danmarks runesten
– en fortælling. Foto: Roberto Fortuna. Nationalmuseet og Gyldendal.

Lisbeth M. Imer og Robert Fortuna har begået et mesterværk, hvor fortælling og billeder smelter sammen til en ophøjet enhed. Stenene får for alvor en stemme i de betagende fotografier og deres kortfattede budskaber bliver gjort vedkommende og interessante, når de elegant sættes ind i deres historiske ramme. Arven fra de store værker om vikingetidens runesten bliver i dette værk smukt og i en levende fortælling fulgt op og ført videre ind i fremtiden.