Menu
Forrige artikel

Fra Kongehusets gemmer

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 6023

Udstilling 22. september 2016-26. februar 2017
GEMT, GLEMT, GENBESØGT

Vi gemmer alle, og Kongehuset er ingen undtagelse. Her er den samme drivkraft på spil som hos andre – der er ting, der er svære at slippe. Ting, der repræsenterer en symbolsk eller materiel værdi og genstande, der fortæller en historie om en begivenhed eller en savnet person. Gemmelyst handler om identitet; om bevidstheden om familiefortællingen og historien.

At kunne præsentere 2000 kongelige ejendele i en udstilling er en sand guldgrube for Kongernes Samling, hvis mission det er at formidle den kongelige historie. Tingene spænder fra det beskedne til det overdådige, fra det pudsige til det alvorlige, fra det helt private til det mere officielle, fra det slidte til det næsten ubrugte. Der er ældre og nye klædedragter til børn og voksne, et helt hattemager værksted, møbler fra de sidste 300 år, kunst, souvenirs og særlige samlinger, legetøj fra flere generationer, mængder af porcelæn og service, anderledes sølvtøj og gamle smykker, maskiner og husholdningsremedier, nedarvet fra den vidtforgrenede kongelige familie og praktiske genstande, der har fungeret som små tandhjul i det kongelige maskinrum.

ET KIG IND BAG LUKKEDE DØRE

Kongehusets kurator Elisabeth von Buchwald fik ideen til udstillingen i forbindelse med en omfattende digital registrering af Kongehusets private samlinger. Her stødte hun på et overflødighedshorn af mere eller mindre glemte ting og sager, der var gemt i slottenes magasiner og skunke, skabe, lofts- og kælderrum. Med genstandene væltede 300 års historier ud af hylderne – og idéen til en udstilling, der kunne give alle mulighed for at kigge ind bag de lukkede døre og ind i de kongelige gemmer, blev født.

Tanken om at sætte fokus på de gemte og til dels glemte genstande fra Kongehusets depoter og magasiner vakte straks Dronningens interesse. Dronningen har selv været en aktiv medspiller i udstillingen og deltaget i udvælgelsen af genstande og indtalt lydfiler, der indgår i den endelige udstilling. Her vil man kunne høre Dronningen fortælle om sit personlige forhold til eller den historiske baggrund bag flere af tingene.

www.Kongernessamling.dk

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Min butik
150 år uden vand i Kolindsund
Fra Muld til Magt