Menu
Forrige artikel

Hertugdømmet

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 8143

 

Af Jørgen Stage Larsen

Bogen om Sønderjylland er en lille bog på 100 sider i serien "100 danmarkshistorier". Valget af forfatter til denne bog er velvalgt, idet han er Museumsinspektør ved Museum Sønderjylland og i øvrigt har skrevet mange andre spændende bøger om samme emne.

Han starter historien i 1232 og kommer igennem hele den indviklede delingshistorie. Kongerne delte landene på kryds og tværs for at forsørge alle deres sønner. Kommende generationer genvandt så den fulde kontrol, som imidlertid blev tabt igen ved næste kongeskifte. Der fremkommer også en forklaring på sproggrænser og administrative inddelinger, selvom man til tider må erkende, at det fulde overblik kan man sikkert ikke huske alligevel. Han manøvrerer fint mellem de forskellige subjektive udlægninger, der gennem tiden er kommet fra hver sin side i debatten. Kongerne når lige at få fuld kontrol med både Slesvig i 1721 og Holsten i 1773 før det hele igen ændres i 1800 tallet. Slutspillet hvor kongefamiliens direkte linjes uddøen, bliver skæbnesvangert for tilhørsforholdet til Danmark, bliver gemt til bogen"Genforeningen" i samme serie.

Jeg har ikke fundet mangler i bogen, dog undres man lidt over, hvor omfattende tyskheden blev i hele den sydlige del af Sønderjylland. På s.15-16 nævnes at kolonisterne kom sydfra - men på kortet kan man se, at det kun drejede sig om et lille område i sydslesvig. Men der må jo være kommet flere kolonister senere, og det, at den tyske adel fortrængte den danske/sønderjyske, betød mere på den lange bane, end at kongen var dansk (han talte jo i øvrigt også lige så meget tysk). Man tænkte vel heller ikke på folkenes selvbestemmelsesret på den tid - hvor kongerne bestemte og ikke var så nationale. På s.32 er der endvidere en lille oversættelse i billedteksten, der ikke oversættes til dansk, men kun fra gammeltysk til nytysk? Jeg undrer mig også over at "Den plønske del" er en af de fire hoveddele af Holsten. Pløn var jo et afdelt hertugdømme, ligesom Sønderborg, Nordborg, Glücksborg mv. i Slesvig, som kongen jo havde samlet i 1721. Flere af disse små hertugdømmer eksisterede jo stadig, men uden at have del i "Fællesregeringen", så hvorfor er Pløn pludselig en hoveddel?

Kort fortalt, er det en spændende lille bog, der kommer vidt omkring, og så vidt jeg kan vurdere - kommer igennem det væsentlige, selvom det til tider kan være lidt indviklet at forstå. Ærgerligt at man ikke får hele historien til nutiden med, men det er åbenbart blevet vurderet for omfattende til, at kunne holdes indenfor de 100 sider og får derfor sin egen bog.

[Historie-online.dk, den 7. maj 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Det middelalderlige Børglum
Vikingekvinder
Mørkets skabninger