Menu
Forrige artikel

Arkæologiske fund gøres tilgængelige

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3335

 

100.000 fotos af, og masser af viden om arkæologiske fund gøres tilgængelige for offentligheden. Hvad der skulle dække forskernes behov er endt som en guldgrube for ganske almindelige mennesker, når Sydvestjyske Museer giver offentligheden adgang til sin database over arkæologiske fund.

Når Sydvestjyske Museer tirsdag den 15. oktober åbner sin  forskningsdatabase for alle på nettet, markerer det en milepæl i museets arbejde med at digitalisere sine omfattende samlinger. 

Museets overinspektør for Arkæologi & Samling, Morten Søvsø, er glad for, at milepælen handler om at give offentligheden adgang:
”Det har aldrig været meningen med en museumssamling, at den skulle være en hemmelighed. Sydvestjyske Museers samlinger tilhører alle, så det har været vigtigt for os også at give alle adgang”, fortæller Morten Søvsø.

Oprindeligt udviklet til forskere 
Sydvestjyske Museers samling on-line - i daglig tale og med et glimt i øjet SOL-systemet, står på skuldrene af et arbejde, som begyndte allerede i 1980’erne. Det, der dengang hed Den Antikvariske Samling i Ribe, lavede omfattede udgravninger i Ribe, og fundene væltede frem. 

Hvis de mange, mange fund på nogen måde skulle kunne komme nogen som helst til gavn, var det bydende nødvendigt at registrere dem minutiøst og meget gerne digitalt, så forskerne for alvor kunne dykke ned materialet og analysere det på tværs.

”Vores databases omfattende søgemuligheder, gør det let for os og vores forskerkollegaer at finde ud af fx hvor mange glasperler af en bestemt type, der er fundet et bestemt sted, og hvad, der er fundet sammen med dem. Den grundige digitale registrering gør, at vi kan stille alle mulige spørgsmål til materialet”.

Det skal føles som at bade i Joakim von Ands pengetank 

Men én ting er registrering med beskrivende tekst og konsekvent kategorisering, som forskere er glade for, noget andet er registrering med fotos. Siden 2017 har Sydvestjyske Museer registreret nye fund med fotografier i topkvalitet, og det er også lykkedes at gennemgå og fotografere mange gamle sager. 

”Og det er her, det for alvor bliver sjovt for almindelige mennesker”, fortæller en tydeligt begejstret Morten Søvsø, ”Nu kan vi invitere folk indenfor i Joakim von Ands pengetank. Billederne gør, at man simpelthen kan tage bad i de mange spændende genstande uden at have særlige forudsætninger. ” 

Teamet bag SOL har gjort sig umage for at få en færdig version klar i midten af oktober, så de, der holder efterårsferie, har god tid til at fordybe sig og måske dele deres fund og søgninger på de sociale medier - for det kan man nemlig også. 

Den omfattende database kan findes her
Selvom den officielle åbningsdag er d. 15. oktober, kan man sagtens gå på opdagelse allerede nu.

[Historie-online.dk, den 9. oktober 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Dansk oldtidsforsker modtager ’den lille nobelpris’
TV-tips, uge 26, 2024
Sønderjyderne og Den Store Krig