[sitemap]

< Husdyrenes Danmarkshistorie

 

Dansk, gråbroget gås (Foto: Grindsted-Vorbasse Museum)

   

Gæs og ænder

Vore gæs har været kendt oldtiden, og var tidligere også en yndet forårsspise

De danske, grå landgæs kendes i farvevarianterne grå eller grå-hvidbrogede. Landgæssene er udgået af moderne produktionsavl, fordi de ikke vokser hurtigt og ikke får store kuld. Blandt deres væsentligste fortrin er, at de udvikler meget kød og kun meget lidt fedt.

Det er også grunden til den langsomme vækst. Førhen var danske landgæs enerådende i landet. De blev solgt i byerne om foråret, hvor der var god afsætning på de kødfulde fugle. I begyndelsen af 1980'erne var racen særdeles truet af uddøen. Men nogle enkelte avlere tog initiativ til at redde racen - og de havde held dertil.

Den rekonstruerede and
Den danske and forekommer som vildtfarvet landand og som den store hvidbrystede and. Den danske and er et roligt dyr med en fin kødsætning. Ællingerne er hårdføre og trivelige. Ænder er først holdt som husdyr i dette århundrede. Grunden er blandt andet, at ænder er dyre i kost, da de kræver korn for at trives. Den danske and er i dag mere eller mindre en rekonstruktion.