[sitemap]

< Husdyrenes Danmarkshistorie

 

På Karensminde indgår levendegørelse også i museets aktiviteter, som her, hvor man kan opleve en ægte plovmad. (Foto: Grindsted-Vorbasse Museum)

   

Om Museumsgården Karensminde
og de gamle husdyrracer

Museumsgården Karensminde i Morsbøl lige vest for Grindsted er et levende museum, der drives som et traditionelt landbrug i perioden ca. 1920-1940

Museumsgården åbnede i 1988 og drives af det statsanerkendte museum Grindsted-Vorbasse Museum i samarbejde med foreningen Karensmindes Venner. Siden 1990 har museet afholdt historisk dyrskue den anden søndag i september måned.

Landbruget var i Mellemkrigstiden kendetegnet ved, at der var mange forskellige dyr og af racer, vi i dag opfatter som gamle racer. Landbruget moderniserer hele tiden husdyrene til at yde stadigt mere, og derfor bliver de mindre ydedygtige racer overflødige. De glider ud af vor tids moderne erhvervslandbrug. Med henblik på at vise de historiske dyreracer har Grindsted-Vorbasse Museum både heste, køer, grise, får, geder, gæs, ænder, høns, duer og kaniner på Museumsgården Karensminde. De historiske dyreracer findes i dag på bevaringscentre, museumsgårde og hos fx fritidslandsmænd, hvor økonomi ikke er det vigtigste. Det er derimod dyrene og deres rolle i kulturhistorien.