Menu
Forrige artikel

Hvordan slog man katten af tønden?

Kategori: Årstidens skikke
Visninger: 41182

 

At "slå katten af tønden" er en skik, der måske stammer fra Christian den Andens hollænderbønder.

Helt frem til slutningen af 1800-tallet, kunne man opleve tøndeslagning med en levende kat. Et af de seneste eksempler stammer fra 1880´ernes Reersø. Som regel fik de danske katte lov at løbe, når bunden var gået ud af tønden. 

Østdansk skik
At "slå katten af tønden" er en skik, som er kendt i Danmark og Skåne,- tidligere var skikken også populær i Holland, som måske har dannet inspiration for vores version af skikken. En mulighed er, at flere af vore fastelavnslege er inspirerede af de "amagerkanske" hollænderes måde at feste på. I øvrigt var katten ikke det eneste dyr, som "festen" kunne gå ud over. Andre lege handlede om at rykke hovedet af en levede gås eller hane, der var ophængt i benene. Halsen var smurt ind i en fedtet substans, hvilket gjorde det sværere for deltagerne at få fat, når de red under. 
Hvor katten i folketraditionen er et "mistænkeligt" dyr, der kan bruges som symbol på ting man ønsker at jage væk. Hanen er derimod snarere et symbol på den frugtbarhed, man håber at se på marker og hos dyr. 

Katzenschlagen
I Tyskland havde man også "katzenschlagen" - en slags rituelt kattedrab, hvor dyrene fx kunne blive levende begravet på marken. Katten kan ses som en slags symbol på alt det onde, man ønsker at jage bort ved forårets start.
Efterhånden blev det almindeligt at bruge en død kat, eller en figur, lavet af stå, gamle klude o.lign. Tønden kunne også rumme andre ting, bl.a. en død fugl eller aske. I nyere tid blev indholdet frugt, slik og lignende.

Tekst: Charlotte S.H. Jensen

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Hvorfor holder vi Fastelavn?
Hvad er en fastelavnsbåd og et bådeoptog?
Forbud mod fastelavn