Menu
Forrige artikel

Hvorfor spiser vi nytårstorsk?

Kategori: Årstidens skikke
Visninger: 21995

 

Der er stadig mange, som spiser torsk nytårsaften, selvom den har fået konkurrence af andre retter

I den katolske tid var fisk en fastespise. Og eftersom adventstiden var en faste- og bodstid kunne fisken få en naturlig placering på menuen her. Også efter reformationen har man mange steder spist fisk som én af retterne i julen.

I 1700- og 1800-årene begynder man imidlertid at spise fisk nytårsaften eller nytårsdag, måske som en modvægt til al den fede julemad, uden at der skal lægges katolske over- eller undertoner i det. At spise fisk har naturligvis haft særlig udbredelse i kystegne, men efterhånden som transportforholdene forbedres - fx. med jernbane - vinder skikken mere og mere frem.

Tekst: Charlotte S.H. Jensen

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Det ældste nytårsskyderi?
Hvorfor holder vi Nytår?
Fyrværkeri, skyderi og larm