Menu
Forrige artikel

1800-tallets gækkebreve

Kategori: Årstidens skikke
Visninger: 7908

1800-tallets gækkebreve 

I slutningen af 1800-årene  fandtes et stort udbud af kommercielt fremstillede gækkevers. 

En af flittig udgiver af "købevers" var skillingsviseproducenten Julius Strandberg, som boede i Holmensgade. Han var uddannet som typograf, og arbejdede som sådan omkring midten af forrige århundrede. Ved siden af skrev han noveller, digte m.m. I 1861 opgav Strandberg typografien og helligede sig produktion af småskrifter og  viser - især nyhedsviser -  og blev en ganske holden mand.

Gækkevers om mesterbryder
Strandberg udgav en ny samling gækkevers hvert år, - de fleste handlede om frierier og var holdt i 1-person. For en sikkerheds skyld lavede Strandberg også svarvers, som man kunne sende når afsenderen var afsløret. Man kan se på Strandbergs vers, at han var vant til at skrive nyhedsviser. Ofte putter han kendte personer eller begivenheder ind, som fx. i 1899 da mesterbryderen (den senere cirkusdirektør) Magnus Bech-Olsen nedlagede en tyrkisk modstander:

      "Du tror dig stærk, og du higer efter, 
       At maale med hele Verden Kræfter,
       Og blive Bech-Olsens Overmand, 
       Men Peter, det gaar vist ikke an. 
       Du mener, du kan hævde Styrken, 
       Og li'som Bech-Olsen vælte Tyrken, 
       Og blive Alverdens Bryderskræk, 
       Hu ha, du lille, du er en Gæk"                           

Brevpapir med blonder 
Købeversene kostede omkring 20 øre for et lille hæfte, der også kunne indeholde svarvers og "brugsanvisning". Hvis man var kreativt anlagt kunne man naturligvis selv dekorere sit gækkebrev, fx. gennem at prikke mønster med en nål. Havde man for mange tommelfingre, var det muligt at købe særligt brevpapir i hvidt og blåt. Papiret havde blondekant, og der kunne desuden købes småbilleder til at klistre på. 
Arkene med købevers var populære, og blev flittigt benyttet. Der har været mange at vælge imellem, og udvælgelsen har  fordret overvejelser og omtanke hos afsenderen. 
Gækkevers og -brevproduktion begyndte at ebbe ud omkring 1.verdenskrig. Helt væk er den ikke før midten af 1960'erne, hvor der som det sidste sted i landet -stadig kunne fås "købevers" på Lolland. Efterhånden blev traditionen børnekultur. Da synet på følelsesliv og kontaktformer mellem kønnene ændredes, blev gækkebrevene i denne form "overflødige". I hvert fald i en periode, for med den opblomstrende interesse for romantik i 1990´erne har valentines til dels taget over, hvor gækkerierne slap. Og det er fra slutningen af 1990´erne også atter muligt at købe fortrykte gækkerier, fx på posthusene.

Charlotte S.H. Jensen

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Hvorfor har man påskeæg?
Video: At trille påskeæg
Gækkebrevenes "forløber"