Gækkebrevenes "forløber"
Gækkebrevenes "forløber" var de tyske bindebreve, som har været brugt i Danmark fra 1600-årene og frem til 1800-tallet. Et bindebrev var også et "drillebrev".
Bindebrev på navnedagen
Man kunne blive bundet med bindebrev på sin navnedag eller på én af de fire tamperdage. Det gjaldt om at placere brevet et sted, hvor modtageren ville få fat i det, og dermed "binde vedkommende". Bindingen kunne også ligge i, at modtageren skulle løse en knude eller en gåde, som lå i brevet. Knuden kunne ikke løses op, fordi den enten var bundet meget fast i meget tynd tråd eller tegnet.
Birtes bindebrev
Forventningerne om gildets traktement kunne være beskrevet i et kortere eller længere vers, fx. som i nedenstående brev, der blev sendt til den 15-årige Birte Hansdatter på Fyn:
" Jeg binder dig hverken med baand eller bast
Men med en Silkesnor saa fast
Nu venter vi paa, at du et godt Gilde vil give
med Kaffe og Mjød og Kringler fin
alt efter Viljen din
og frie Musikanter
Byd til Gilde hvem du vil
og hvem dit Sind staar til
mig du ikke forglemme maa...."
Birthe havde fået brevet fra en veninde, hvilket afspejler sig i ønskerne om fortæring. Breve mellem karle kunne indeholde anderledes fordringer, fx. "Godt øl", "brændevin" og "tobak". Bindebrevene kunne godt, i modsætning til gækkebreve, have flere afsendere. En vennegruppe kunne rotte sig sammen om at afkræve en anden en fest. Men der kunne også være tale om kærlighedsbreve, der blev sendt mellem forelskede parter. Eksempler herpå findes fra begyndelsen af 1800-tallet, bl.a. i Post og Tele Museums samlinger.
Eksempel på bindebrev fra Post og Tele Museums samlinger.
Charlotte S.H. Jensen