Fantastisk keramikfund i Ribe
Forestillingen om, at arkæologer kun finder potteskår har lige fået et lille skud for boven. En helt intakt, og over 1000 år gammel, kande er netop fundet i Ribe
Den er på størrelse med en lille tekande, har en smukt drejet form, og et elegant farvespil i det lyse velbrændte lertøj. Den ser ud som om den lige var hentet ned fra boligbutikkens hylder. Men den er langt over 1000 år gammel, og den er netop gravet frem af en hedensk gravplads. Og så er den et unikt fund i Danmark.
Arkæologer fra Aarhus Universitet og Sydvestjyske Museer har gjort et bogstaveligt talt enestående fund ved udgravninger på Ribes ældste gravplads. En halv meter under jorden på en parkeringsplads, mellem andre urner og grave, stod en fuldkommen intakt fransk vinkande, som er kommet til Ribe i byens ældste tid, for langt over 1000 år siden.
”Det er et helt unikt fund, der er dukket af jorden,” siger Morten Søvsø, leder af Arkæologi ved Sydvestjyske Museer. ”Dette er den fineste keramik, der fremstilles i Nordeuropa på den tid, og det er aldrig set før i Danmark. Karret fortæller om det vidtstrakte handelsnetværk, som gjorde Ribe til noget helt særligt på tærsklen til vikingetiden.”
Fundet er gjort under en uddannelsesudgravning for arkæologistuderende fra Aarhus Universitet. De er i Ribe i selskab med Søren M. Sindbæk, der er professor i Middelalder- og Renæssancearkæologi og medleder Danmarks Grundforskningsfonds nystartede ’Centre for Urban Network Evolutions’ ved Aarhus Universitet. ”Ribe er den ældste by i Skandinavien, og vi graver på byens gamle gravplads, for at finde ud af mere om de første mennesker i norden, der blev byboer”, siger Søren M. Sindbæk. ”Gravpladsen er fuld af overraskelser, men dette fund fik alligevel arbejdet til at gå helt i stå. Vi kunne ikke tro vores egne øjne.”
”Ribes arkæologi holder aldrig op med at overraske os.” siger Morten Søvsø. ”Kanden her er en såkaldt kløverbladskande, der er lavet i Frankrig eller Belgien i tiden under det merovingiske dynasti (ca. 450-750 e.Kr.). Vi går og tror, at vi kender byens arkæologi ret godt, og pludselig står man dér med noget, der aldrig før er fundet herhjemme. Kanden er teknisk set et mesterstykke fra de franske eller belgiske værksteder, og dens elegante form er en direkte arv fra antikkens romerske pottemagere. Ingen pottemager herhjemme kunne teknisk formå sådan noget på den tid,” siger Morten Søvsø.
Samtidigt er det lidt af et mirakel at kanden er bevaret fuldstændigt intakt. ”Jeg tror det er et af de smukkeste fund, vi har set her på museet,” siger Mette Højmark Søvsø magasinansvarlig ved Sydvestjyske Museer. ”Importeret keramik fra oldtiden og vikingetiden er i sig selv en sjælenhed, men det er faktisk første gang, vi har fundet et helt kar. Den keramik, vi finder, plejer at være smadret i tusind stumper. Tænk at kanden her har ligget hvor biler, lastvogne og entreprenørmaskiner har kørt rundt i årtier, og alligevel er den overlevet helt intakt til os” siger Mette Højmark Søvsø.
Den franske kande blev gravet ud af arkæolog Sarah Croix - som selv stammer fra Frankrig. ”Jeg har arbejdet med Ribes arkæologi årevis, og jeg har især forsket i byens mange forbindelser med omverdenen. Men at gøre et fund som dette var meget bevægende. Det var som at få en helt uventet hilsen hjemmefra.” siger Sarah Croix.
Sarah Croix’s forskning har været med til at påvise, at Ribe voksede frem som by væsentligt hurtigere, end man hidtil har troet, og at fremkomsten af Skandinaviens ældste by netop hér var stærkt præget af tilrejsende udefra. Det nye fund kan vise sig at føje et nyt kapitel til den historie.
”At bruge en vinkande som den her som gravgods, er helt i tråd med skik og brug i frankerriget.” siger Sarah Croix. ”Måske er det en tilrejsende franker, som er blevet begravet her i Ribes ældste tid. Det vil vi måske kunne afgøre ved hjælp af naturvidenskabelige analyser af knogler. Gravpladsen her gemmer på mange hemmeligheder, og meget tyder på at folk fra lande udenfor Skandinavien, bl.a. frisere og saksere, også var blandt de første ripensere” siger Sarah Croix.
Modsat andre berømte vikingetidsbyer som Hedeby i Schleswig eller Birka i Sverige er Ribes gravplads først blevet undersøgt i de senere år. ”Gravene her rummer kæmpemæssige muligheder for at lære mere om tiden på tærsklen til vikingetiden og om Skandinaviens første byer,” siger Professor i Middelalderarkæologi ved Aarhus Universitet Søren M. Sindbæk. ”Gravplads er præget af stor variation. Vi har fundet brandgrave, urnegrave, bådgrave og andre jordfæstegrave. Det er heller ikke kun mennesker, der var begravet her. Der findes også dyregrave. Sidste år fandt vi en hest, der var begravet med fuldt rytterudstyr. Den form for blandet skik er typisk for et bysamfund og de netværk, byerne var med til at skabe.”
Udgravningen er et resultat af et flerårigt samarbejde mellem Sydvestjyske Museer og Aarhus Universitet, som blandt meget andet også har omfattet opbygningen af en stor udstilling, der i øjeblikket vises i byen Suzhou i Kina. ”Det fine samarbejde med Aarhus Universitet betyder meget for museet,” siger Flemming Just, direktør for Sydvestjyske Museer. ”Vi er glade for at kunne byde de studerende velkommen i Ribe, og ikke mindst for at arbejde med vores forskerkolleger i Centre for Urban Network Evolutions om udforskningen af Danmarks ældste by. ”
(juni 2015)