Otte sølvbægre fundet på Fejø
En gruppe amatørarkæologer har gjort et helt usædvanligt fund af otte drikkebægre på Fejø. Fundet skal formentlig sættes i forbindelse med fundet af Fejøbægeret for 143 år siden.
Alle amatørarkæologer drømmer om at gøre det helt store fund. For 18 metaldetektorentusiaster blev drømmen pludselig til virkelighed, da de ved et detektortræf på Fejø gjorde et helt usædvanligt fund bestående af otte små sølvbægre fra vikingetiden.
Fundet skal med stor sandsynlighed sættes i forbindelse med det berømte Fejøbæger, som blev fundet samme sted i 1872. Sammen med Fejøbægeret blev der dengang fundet fem små sølvbægre, de såkaldte 'tumlinger' - og de otte nye sølvbægre ligner de gamle så meget, at der næsten ingen tvivl kan være om, at de må være en del af det oprindelige fund.
"Det er lidt af en sensation," fortæller Kasper Søsted, museumsinspektør på Museum Lolland-Falster, "Vi ved nu, at fundet er større end vi troede, og det giver samtidig nye oplysninger om vikingetiden både på Fejø og i hele regionen."
Fundet skal dateres til vikingetiden og selvom fundet er usædvanligt, er det ikke en hel ukendt fundtype. "Sammensætningen af fundet, med et sølvbæger og et antal små drikkebægre, kendes fra hele Skandinavien - alene i Danmark kendes lignende fund fra bl.a. Lejre ved Roskilde og Ribe," fortsætter Kasper Søsted.
Fejøbægeret er en såkaldt pyxis, hvilket er et bæger beregnet til at opbevare indviet nadverbrød, og det har dermed spillet en væsentlig rolle i den kristne messe. Det er fremstillet på det europæiske kontinent, og er dekoreret med kristne motiver. "Det er interessant, at Fejøbægeret stammer fra Europa, mens de små sølvbægre med stor sandsynlighed er lokalt fremstillet," siger Kasper Søsted.
Uanset om sølvbægrene fra Fejø har tilhørt en tidlig, kristen viking eller om man har brugt drikkesættet til hedenske fester, er der ingen tvivl om, at det har udgjort en stor værdi for ejeren. "Det, at man har valgt at grave drikkesættet ned, tyder på, at det har haft stor betydning for dem, der har ejet det."
De otte nye sølvbægre befinder sig nu på Museum Lolland-Falster, hvorefter de sendes til konservering og yderligere undersøgelser på Nationalmuseet.
(april 2015)