Menu
Forrige artikel

Soltempel fra stenalderen fundet på Bornholm

Kategori: Arkiv
Visninger: 4617

For første gang er der fundet et stykke dekoreret væg fra stenalderen. Dekorationen har siddet i et tempel og forestiller solen.

I øjeblikket udgraver Nationalmuseet og Bornholms Museum et soltempel ved Vasegård på Bornholm. Her er en velbevaret stump af en helt enestående væg med solsymboler dukket op. Et stykke af væggen, som er er 40 x 17 centimeter langt, er taget op af jorden, men der er mere bevaret i jorden endnu og der venter arkæologerne noget af et puslespil.

Det er første gang i historien, at en udsmykket væg fra stenalderen er dukket op og museumsinspektør ved Bornholms Museum, Finn Ole Sonne Nielsen betegner det som et af de største arkæologiske fund på Bornholm.

Under pløjelaget på Vasagårds mark ligger der bebyggelser fra flere perioder af oldtiden, særlig markant er et halvkredsformet anlæg bestående af to koncentriske ”voldgrave” der er anlagt omkring 3.500 -3.000 f.Kr.f. dvs samtidigt med de bevarede gravanlæg – en dysse og en jættestue – i langhøjen tæt NV for Vasagård. Voldgravene sløjfes og afløses efter 3.000 f.Kr. af et langt mere omfattende palisadehegn. Mindst syv palisader indhegner et 8-10 hektar stort område hvor der indenfor, ligesom på Rispebjerg i Pedersker, findes runde stolekredse. Det runde anlæg ved Vasagård har otte svære stolper i en cirkel der måler 8 meter i diameter. Det er det hidtil bedst bevarede anlæg der indtil dato er blevet udgravet og indeholder flere højest usædvanlige fund, bla. sten der er udsmykket med soltegn. Templet er brændt af, og derved er væggene, som har været af soltørret ler blevet brændt og derfor bevaret for eftertiden.

Soltemplet er unikt og det ligger på et helligt sted, som har været indhegnet af en stor træbygget palisade, som Nationalmuseet og Bornholms Museum har gravet på i en årrække. Udgravningerne er finansieret af Kulturstyrelsen.

(2014)

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Første hulbælte på Fyn fundet ved Birkende
Crowdfunding betaler datering af arkæologisk fund
Nyt maleri til Reventlow-Museet