Menu
Forrige artikel

75 år med aluminiumstøbning på heden

Kategori: Bøger
Visninger: 3380

 

Af Louise Karlskov Skyggebjerg

Niels Jensen, der er søn af grundlæggeren Christian Jensen, har skrevet en jubilæumsbog om A/S Jydsk Aluminium Industri (JAI) med titlen ”75 år på heden – fra idé til langtidsholdbar strategi og passion”. Der er tale om en traditionel jubilæumsbog, hvor historien fortælles indefra i kronologisk orden med enkelte tematiske afsnit om bl.a. alkohol på arbejdspladsen og kvinder hos JAI. Bogen begynder med historien om stifterens barndom og baggrund. Derefter følger afsnit om Jensen som en ”utrættelig iværksætter”, der begynder med lidt af hvert fra hjulmøtrikker til lystfiskergrej og skøjter. Herfra folder historien sig ud fra ”garagen”, til vi når efter årtusindeskiftet, hvor virksomheden bl.a. udfordres af kunder, der presser på for at få produktionen flyttet til Kina.

Bogens primære målgruppe er virksomhedens nuværende og tidligere medarbejdere og andre interessenter omkring virksomheden. Det er nok også den gruppe, der er mest interesserede i historier om stifterens barndom o.l. Når jeg alligevel synes, at bogen fortjener en bredere læserskare, er det fordi den giver et spændende indblik i, hvordan det at drive en produktionsvirksomhed i Danmark på mange måder har forandret sig i fabrikkens levetid. Den giver også indblik i de udfordringer, der er for familieejede virksomheder i forbindelse med generationsskifter, ligesom løsningen af tekniske udfordringer, samspillet med kunderne, likviditetsstyring, professionalisering af salgsarbejdet, indførelsen af it og CNC-styring er blandt de temaer, man får et indblik i set i et hverdagsperspektiv. Det gav fx store problemer for virksomheden, da man på et tidspunkt mistede Vestas som den dominerende kunde, og man i stedet måtte satse på at udvikle nye produkter som tv-antenner og skaktlåger.

For en historiker som jeg, der er optaget af de enorme materielle forandringer, der er sket i vores hverdagsliv de sidste 150 år, er netop historien om hverdagstingene som skaktlågen og persillehakkeren NEM sjove eksempler fra bogen om en hverdag i forandring med nye boligområder og nye ting i hjemmet. Men det er også spændende at læse om salg af dele til bilfabrikker, udviklingen inden for overfladebehandling og standardfittings til pvc-rør, hvor JAI’s fittings uheldigvis begyndte at tære. Og det er jo ikke så godt, når man har ”’plastret’ en stor del af Danmarks boligområder og veje til med fittings, som lå dybt under fliser eller asfalt” (s.74), som det hedder i bogen.

Bogen er sat op som en blanding af brødtekst og lange citater fra interview. Ind imellem kunne man måske godt ønske sig, at interviewene i stedet var blevet indarbejdet i teksten. Omvendt er de med til at give bogen liv og personlighed og det hverdagsindblik, der netop er bogens styrke.

[Historie-onine.dk, den 23. september 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Teknologiske forandringer i dansk industri 1896-1972
Danmarks Teglværker – Horsens kommune Danmarks Teglværker – Fredensborg og Hørsholm
Barndom på landet