Menu
Forrige artikel

Afstemningen er afsluttet

Kategori: Bøger
Visninger: 2885

 

Der er sikkert en del, der venter utålmodigt på afsløringen af, hvilken bog er blev stemt ind som vinder af prisen.

Så er vi tæt på afsløringen - følg med i uge 20!

Her er nomineringskomiteens begrundelser for de fem kandidater:

1.       Hans Henrik Appel: Barrison-feberen. Historien om Sisters Barrison – det dansk-amerikanske popfænomen, der rystede 1890’ernes europæiske storbyer og udfordrede synet på køn, krop og moral. Haase Forlag

Hans Henrik Appel har skrevet en fantastisk bog om et af 1890ernes glemte popfænomener. En kuriøs fortælling om en flok danske søstre, der turnerede rundt i verden med en optræden så fræk, at de ikke måtte vise den i København, og den fungerer overraskende godt som et prisme på tidens kulturelle brudflader. Appels viden om både byudvikling, underholdningsindustri, kropskultur og kønsroller i europæiske og amerikanske storbyer omkring århundredeskiftet er imponerende. Som læser kan man næsten blive lidt overvældet af bogens massive sprudlen af informationer. Heldigvis balanceres det hele af forfatterens fortælleglæde og og flydende pen og det simpelthen eventyrlige stof om Barrison-søstrenes liv og virknings-historie.

2.       Steen Andersen: ”Der er intet foruroligende for Danmark”.  Danmark mellem stormagterne frem mod 9. april 1940. Syddansk Universitetsforlag

Steen Andersen forener på fornem vis forskningens og formidlingens idealer. Bogen er baseret på et omfattende kildemateriale, og en jætteindsats i arkiverne. Den leverer ny og overraskende viden om et emne, vi troede at kende til hudløshed, og formidler afbalanceret og nuanceret om den historiepolitiske kampplads over dem alle: Besættelsen af Danmark d. 9. april 1940. Og så er den i tilgift både velskrevet og passioneret.
 

3.       Bertel Nygaard: Elvis i Danmark. 65 års populærkultur. Gad

Elvis i Danmark er fortællingen om, hvordan den frække, forførende og farlige Elvis Presley vendte op og ned på 1950'ernes borgerlige og bornerte Danmark. Til ungdommens fryd og moralisternes græmmelse. Bogens forfatter er helt klart fan af Elvis, men formår samtidig at sætte både hoftevrid og anderumpe ind i et større pop-, rock- og kulturhistorisk perspektiv.

4.       Pernille Ipsen: Et åbent øjeblik. Da mine mødre gjorde noget nyt. Gyldendal

Et åbent øjeblik: Da mine mødre gjorde noget nyt handler om den danske rødstrømpebevægelse. Det er også en kollektivbiografi om syv kvinder, som alle var med, og som historikeren Pernille Ipsen er vokset op med. De er hendes syv mødre. Bogen skildrer etableringen af det første kvindehus i København, af Femølejren, kvindekollektiver og de legendariske aktioner, der i dag står som milepæle for kvindekampen. Samtidig følger den de syv kvinder tæt, så vi får indblik i deres forskellige sociale baggrunde, motivationer og udvikling. Man får et rørende indblik i, hvordan politisk aktivisme hænger sammen med personligheder og netværk – også når der opstår konflikter og fraktioner. Et åbent øjeblik er gedigen, velskrevet og dybt interessant. Desuden er det en smuk bog.

5.       Henrik Horstbøll, Ulrik Langen, Frederik Stjernfelt: Grov Konfækt. Tre vilde år med trykkefrihed 1770-73. Gyldendal

Grov Konfækt er en usædvanlig – og usædvanligt gennemført – historiebog om en væsentlig periode i Danmarkshistorien. Den minutiøse gennemgang af en fascinerende kildesamling perspektiveres og kontekstualiseres sikkert af forfatternes enorme viden, der giver læseren detaljeret indblik i både datidens København og trykkefriheds-skrifternes politiske og idehistoriske nuancer. Bogen er smukt udstyret og spækket med velvalgte illustrationer. Bare ved at bladre i den får man udvidet sin viden om en dramatisk tid, som de fleste kun kender overfladisk fra populærkulturen.

 

Prisen for Årets historiske Bog 2020 støttes af Sydbank og Kulturministeriet.

[Historie-online.dk, den 28. april 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Årets historiske bog 2020
Årets historiske bog 2019
Årets historiske bog 2020