To generationer i Grønland

Far og søn, som begge dedikerede liv og kærlighed til Grønland, har med denne bog udgivet livet i dagbogsform. Bogen er i to dele. Første del er Hans Jacobis fra 1926 og frem, og anden del er Ole Jacobis med hans liv som ingeniør
Af Michael Koch
Hans Jacobi rejste i 1926 til Grønland medbringende et kurvemøblement, en kasse øl og Frøken Jensens kogebog. Hans var fra Viborg og elskede det frie liv i naturen. Med job i Grønlandsstyrelsen blev livet alvor, og efter et år på kontoret i København gik turen til Grønland med flagskibet Hans Egede. Herfra gik det slag i slag, år efter år, med jobs fra at være fungerende assistent til at bestride mange forskellige, betroede poster. Efter år tilbage i Danmark gik turen tilbage til Grønland som handelschef i Sukkertoppen (Maniitsoq).
Børn ved handelens huse i Sukkertoppen
Nu var Hans blevet gift med Esther, og de havde deres søn med derop. Efter nogle år fortsatte de til Jakobshavn (Ilulissat), hvor Hans var handelschef. Som 55 årig lod han sig pensionere, for Esther havde et ønske om at komme tilbage til Danmark. Det var absolut ikke mindst for at have glæde af børnebørnene.
Qutdligssat. Oliemaleri af Hans 1967
Savnet af Grønland var dog så stort, at Hans fik et pensionistjob som udskibningsleder i Qullissat. Det var primært kul, der blev udskibet til andre grønlandske byer på kysten. Hans boede i en skurvogn på stranden, og da der ikke var en egentlig havn i byen, foregik udskibningen med pramme, som blev trukket ud til de opankrede skibe. Da denne udskibning ikke længere var rationel, rejste Hans rundt til de forskellige byer, hvor han tegnede og malede portrætter af mennesker. Det er blevet til over 100 portrætter. De 65 er overgivet til kunstmuseet i Ilulissat. Tilbage i Danmark levede han til 1994 og hans hustru til 1998.
De mange dagbogssider var egentlig kun tænkt som familiens, men efter Hans fik de renskrevne sider i 80 års gave, kom tanken frem om at udgive dem sammen med Oles dagbogssider og Oles billeder.
Sønnen Ole blev født i Grønland i 1934. Opvokset hjemme, og siden student fra Sorø Akademi, og derfra til søs som messe- og dæksdreng. Herfra til Svendborg på Søfartsskolen i Kogtved.
Selvom Ole ikke var søstærk, sejlede han siden igen som messedreng og som dæksdreng. Soldatertiden blev aftjent som marinesoldat og tjeneste i Grønland på en amerikansk flyvebase (Blue West One).
Senere deltog Ole i forundersøgelser for Grønlands Tekniske Organisation. I 1961 var Ole så civilingeniør. Ole blev professor på DTU og arbejdede for det nye universitetscenter i Aalborg. Siden har han deltaget i udviklingen af en uddannelse af grønlandske bygningsingeniører. Oles erindringer er med bag i bogen som en del to af far og søns liv på Grønland. Sjovt nok havde Ole også passion for at male, og der er en del af hans værker i bogen.
Tranhuset i Jacobshavn. Oliemaleri af Ole Jacobi 1953.
En dejlig bog med interessant indsigt i en families liv med kærlighed til Grønland og naturen.
[Historie-online.dk, den 2. april 2025]