Fra hest til motor
Af Kim Elmose
Overflødighedshorn for store og små
”Den skal vi hen og se, far” kommer det flere gange spontant fra test-læserne , Marius på otte og Dagmar på fem, da vi læser os gennem ”Fra hest til motor – da bilen forandrede Danmark” skrevet af Louise Karlskov Skyggebjerg og udgivet af Danmarks Tekniske Museum.
Bogen er nemlig et overflødighedshorn af informationer og indbydende indgange til emnet – herunder en del fotos og tegninger af køretøjerne gennem tiderne, hvoraf en del viser sig at befinde sig på museet.
Derfor kan læseren ikke lade være med at få lyst til selv at besigtige de særprægede biler, som han bliver gelejdet sikkert og humoristisk forbi i bogen.
Humoren er bogens helt store styrke, når forfatter Louise Karlskov Skyggebjerg tager læserne ved hånden og fremdrager de finurlige deltaljer fra bilens historie.
Lige fra at ordet ”chauffør ” stammer fra fransk og betyder ”den, der vedligeholder ilden” til at Bedstemor And kører i en antik el-bil.
Det er krydderier på bilens historie i Danmark, som forfatteren opruller for læserne – skrevet i et børnevenligt sprog , målrettet de 10 – 13 årige.
Kort og velskrevet
I en række korte kapitler fortæller Louise Karlskov Skyggebjerg om, hvordan cykelsmede og smede i Danmark og i udlandet byggede de første selvkørende køretøjer, og hvordan omgivelser blev slået af beundring og skræk ved deres tilsynekomst.
Således besluttede bystyret i Viborg i starten af det 20. århundrede, at der skulle gå en mand med et flag foran automobiler om natten for at varsko fodgængere og hestekøretøjer.
Men flertallet var begejstrede – og bogen fortæller pædagogisk om, hvordan bilen vandt frem i Danmark, og hvordan det påvirkede landet.
Grusveje blev rettet ud og blev til asfalterede veje, vejtræer blev fældet og et net af tankstationer etableret for at sikre brændstof til den nye tids transportmiddel.
Sideløbende skuer bogen også ud over landets grænser til bl.a. USA, hvor Henry Ford med Ford T og sine fabrikker med samlebånd introducerede massefremstilling som en hjørnesten i den industrielle udvikling.
Godt samtalestof
Fremstillingen med letlæst tekst, tegninger og fotos samt små faktabokse leverer et fint grundlag for snak mellem voksne og børn om biler.
Lige fra ” Var biler virkelig sådan da du var barn, far ” med et nik mod J.C. H. Ellehammers bil fra 1904 til almen ”Wov”-effekt ved synet af Alfa Dana-raceren fra 1950’erne.
Bogen leverer en masse spændende information i sig selv, men fungerer også som en god reklame for Danmarks Tekniske Museum, hvor en del af de viste biler befinder sig.
Derfor er man efter læsningen klar til at løbe ud til sin bil og køre hele familien til museet for at se nærmere de beskrevne køretøjer.
Med bogen er store som små klædt rigtigt godt på.