Menu
Forrige artikel

Borgia

Kategori: Bøger
Visninger: 11597

Af Elly Hvarregaard

Sognepræst Torben Hangaard har skrevet en fin, lille bog om Borgia-slægten, der havde afgørende betydning i Rom i renæssancen. Den er et resultat af studieophold i Rom, og er den første monografi om emnet på dansk.

Bogen er illustreret med fotos, taget af forfatteren selv. Der er også gengivelser af malerier, kunst, kirker og klostre, der relaterer til Borgia-slægten.

Slægten havde både positiv og negativ betydning for Rom, idet den støttede kunst og litteratur, men den var samtidig en benhård, magtstræbende slægt, der i samtiden blev beskyldt for nepotisme.

Borgia-slægten var en italiensk adelsslægt, og den var en magtfaktor i Rom i perioden begyndelsen af 1400-tallet til år 1519, hvor Lucrezia Borgia døede under en fødsel.

Hangards bog er meget detaljerig, og det er både dens styrke - og dens svaghed. Nogle hovednavne skal nævnes her. Det er:

Stamfaderen er Alonso Borgia, der oprindelig kom fra Spanien, Catalonien. I en alder af 77 år blev han udnævnt han til pave Calixtus III. Hans tid i paveembedet blev kun tre år, fra 1455 til 1458. Det var samtidig en tid med store brydninger ude i verden. I 1453 indtog tyrkerne Konstantinopel, og Alonso Borgia havde planer om korstog mod tyrkerne, men kunne ikke finde opbakning hertil blandt romerne.

Rodrigo Borgia var nevø til Alonso. Også han bliver valgt til pave - i 1492 - efter at have været vicekansler for fem paver. Hans pavenavn er Alexander VI. Han sad på magten til 1503.

Lucrezia Borgia var datter af Rodrigo. Hun blev gift tre gange som et led i faderens politiske spil. Hun holdt hof i Ferrara, hvor samtidens kunstnere som Tizian og Aristo deltog. Lucrezias portræt er forsideillustration til Hangaards bog om Borgia-slægten.

Hangaard har en omfattende viden om emnet, og han har også skrevet bøger om Jomfru Maria og valfartskirker i Rom.

"Borgia. Et drama i renæssancens Rom" er en bog med mange detaljer, der primært henvender sig til den læser, der har en vis viden om Roms historie på forhånd.

Den har en udmærket litteraturliste, med "Udvalgt litteratur", men en liste over, hvor fotos af kunstværker stammer fra, ville være dejligt.

Bogen kan fint bruges som rejseguide under Rom-besøg, men dens detaljerigdom betyder, at en slægtstavle over Borgiaerne og en liste over paver i Rom også ville have været nyttigt.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Adelsvældens skatter 1536-1660
Nye horisonter. Europas Kulturhistorie i renæssancen
Aalborg 1300-1660. By, slot og befæstning