Dengang i Rom
Af Kenn Tarbensen, historiker, ph.d.
”Dengang i Rom” er en fornøjelig rejse i tid og rum. Læsere, der har trasket rundt i ”den evige stad”, genkalder sig let i erindringen steder og stemninger, men suges alligevel tilbage i tiden til et ganske anderledes Rom. Et Rom uden vovemodige bilister og scooterkørere og deres evindelige tudehornskoncerter.
Det er historikeren og ”Rom-kolportøren” Thomas Thomsen, som har fået den fortræffelige idé at invitere læserne med til byen, som den blev skildret i Illustreret Tidende gennem et halvt hundredes artikler fra 1863 til 1903. Illustreret Tidende var som ugeblad det absolut førende i 1800-tallets sidste fire årtier. Medvirkende til succesen var de fremragende, meget udtryksfulde illustrationer (xylografier, træsnit), der ledsagede artiklerne.
Det er disse illustrationer og de ledsagende tekster, der bærer denne flotte bog igennem. Blandt artiklernes forfattere kan nævnes Vilhelm Bergsøe, Frantz von Jessen, H. P. Holst, Johs. V. Jensen og Martin Andersen Nexø.
Tidshorisonten indrammes naturligvis af, at perioden dækker det moderne Italiens fødsel. I artiklerne, som udgiveren har sorteret i fornuftige tematiske afsnit, læser vi primært om erobringen af Rom i 1870, byen som Italiens nye hovedstad samt om de ”fængslede” paver. Men der er mange andre godbidder om den romerske sjæl og folkeviddet i ”den evige stad”. Tidligere og kommende Rom-besøgende bør ikke undlade at have ”Dengang i Rom” på deres bogreoler, men det anbefales at supplere med ekstra historisk litteratur, da begivenhederne i Illustreret Tidende ikke er kommenterede.
Thomas Thomsen nævner det ikke i forordet, men her kan jeg ikke undlade at gøre opmærksom på, at Det kongelige Bibliotek for nogle år siden digitaliserede de i alt ca. 50.000 sider af Illustreret Tidende fra 1859 til 1924. Læsere kan altså let finde frem til den originale tekst. Link er her: www.llustrerettidende.dk