Sommerglæder
Af Poul Porskær Poulsen, historie-online.dk
”Gæsterne strømmede til i alt for rigelige mængder. Det nyttede ikke, at fru Bang på skriftlige forespørgsler svarede, at her var optaget. Folk kom alligevel i det håb, at fru Bang skaffede dem nok en seng at sove i – hvad fru Bang også gjorde. Man fandt det fuldstændig i orden, når man en aften kom ind på sit værelse og fandt en opredt seng foruden sin egen.”
Citatet fra en gæst på Tannishus ved Tversted i Vendsyssel fortæller om en turistbranche – eller badehotel-branche – i rivende udvikling i årene omkring 1900 (et nærmere årstal er ikke angivet). I 1890erne blev det moderne, at borgerskabet begyndte at dyrke friluftslivet forskellige smukke steder i landet: Skagen, Fanø og andre steder langs Jyllands vestkyst, forskellige lokaliteter i Nordsjælland og så videre. Grossererfamilien pakkede omfangsrige kufferter med alt muligt udstyr, så man kunne skifte tøj flere gange om dagen, og begav sig til mere eller mindre luksuriøse badehoteller ved kysten, hvor man kunne spadsere langs vandet iført lyst tøj og parasol, eller evt. gå i vandet iført badeudstyr, der i dag synes tungt og generende – men også dækkede godt, i hvert fald indtil det blev vådt!
Badelivet forblev ikke et borgerligt privilegium. Også almindelige håndværkere og arbejdere fulgte efterhånden trop, for også i bredere kredse fandt man ud af, at det med at nyde vand og blæst i de sparsomt udmålte feriedage var en skøn ting. Og massevis af pensionater opstod, hvor man kunne lægge sig ind og blive opvartet af en hær af kokkepiger, stuepiger, kuske, tjenere osv. Ferielivet blev en stor industri i sommerhalvåret, især med udbygningen af infrastruktur med jernbaner og veje, så man faktisk kunne nå frem til selv meget fjerne kyststrækninger – i hvert fald fjerne i forhold til København og andre større byer. ”Sommerglæder” fortæller i tekst og billeder om danskernes ferieliv omkring det forrige århundredskifte, om badehotellernes opståen, ud- og afvikling og meget mere.
Den tidligere turistchef i Skagen, Bent Hardervig, som er ophavsmanden til denne bog, må jo vide noget om fænomenet, i hvert fald den nutidige del deraf, som jo i stor stil udfolder sig bl.a. på toppen af Jylland. Men han har så også interesseret sig for historien om bade- og ferielivet i Danmark og samlet et stort arkiv af billeder fra det muntre liv på badestederne. Plus en hel del mere. For vi får også noget at vide om de teknologiske landvindinger i perioden, som er slutningen af 1800-årene til omkring 2. verdenskrig: Jernbanenettets udvikling, bilen, støvsugeren mm. Og nymodens dansestil og tøjmoden er der også masser af billeder af. Kort sagt: Her har vi en stor flot billedbog med en masse flotte og især sjove billeder af danskere i sol, hvad enten det så i vandkanten, på hotellets terrasse, på spadsereturen eller et andet udendørs sted. Flot er det, og underholdende at blade i. Den bog kan man godt have liggende fremme på sofabordet til jævnlig bladning.
De mange billeder er åbenbart alle fra Hardervigs egen samling. Der er i hvert fald ikke angivet nogen steder, at billederne skulle være hentet i samlinger og arkiver. Så det må man regne med, skønt nogle af billederne virker bekendte og muligvis nok findes i en eller anden fotosamling. Hardervig skriver et afsnit til hvert kapitel, der har overskrifter som ”Det fashionable badehotel”, ”På bølgen blå”, ”Grandiose feriekufferter”, ”Frøken, må jeg se Deres ben?” osv. Og teksterne er meget veloplagte og velskrevne. Hardervig blander ganske virkningsfuldt historiske facts med fortællinger, anekdoter og avisskriverier. Desværre er det ikke altid angivet, hvor beskrivelserne kommer fra, og det kan også være svært at gennemskue på hvilket tidspunkt en bestemt anekdote udspiller sig (som i ovenanførte citat). Det kunne ellers være spændende og givende, hvis man kunne slå op og evt. læse videre om nogle af de interessante personer og begivenheder, der fortælles om. Noget af Hardervigs viden kommer fra samtaler med tidligere ansatte ved badehotellerne, men hvem det er og hvor og hvornår, de foregår, får vi desværre kun ret begrænset viden om.
Det kan måske virke lidt småligt at komme med ovenstående indvendinger, for den strikte historiske fremstilling har jo ikke været målet. Det har helt klart været at skabe en letlæst, morsom og underholdende billedbog om et emne, som de fleste vil finde interessant. Ikke desto mindre kan man godt ærgre sig over som historiker med professionel interesse i fritids- og forlystelsesliv, at der ikke er flere henvisninger.
Nå, men der skal ikke herske tvivl om, at undertegnede blev rigtig godt underholdt af de mange sjove billeder og ditto tekst, så det er svært at være rigtig mavesur! Heldigvis, for det går skam ikke, når man skal nyde sommerens glæder. Og det kan man jo passende gøre i lænestolen, når nu en herlig sommer er gået på hæld!