Menu
Forrige artikel

Dunkirk

Kategori: Bøger
Visninger: 13303

Af Henrik Thystrup

Jeg har altid haft en interesse i 2. verdenskrig og har læst mange faktuelle bøger og beskrivelser fra både allieret og tysk perspektiv i årenes løb. Denne bog står sig godt mod de mere anerkendte militære historikere, Holmes, Keegan eller Beevor.

Efter introduktionen og baggrunden koncentrerer bogen sig om fortællingerne fra Bataljonerne i BEF (British Expedition Force). Disse fortællinger beskriver, hvor desperat en kamp de udførte ved at danne bagtrop i forskydningen mod den belgiske og franske kyst. Fortællinger om individuelle heroiske handlinger eller lederskab er beskrevet både set fra engelsk og tyske side, så man får tegnet det store billede af handlingerne.

Bogen beskriver meget detaljeret en afgørende kampagne af Anden Verdenskrig historie og begynder med den tyske offensiv i maj 1940. Bogen beskriver i fine detaljer, hvorledes de franske styrker er slet ikke er parat til at modstå den tyske offensiv, og hvorledes den franske overkommando består af gamle franske veteraner fra første verdenskrig, der slet ikke kan omstille sig til Blitzkrig. De franske generaler er hele tiden 12 til 24 timer bagud med den aktuelle situation på fronten. Dette bevirker, at der bliver truffet alt for mange forkerte beslutninger, der har stor betydning for situationen. Selvom de franske og engelske styrker har bedre materiel end tyskerne, formår de allierede ikke at udnytte dette. Jeg synes, det er utroligt at læse om alle de muligheder, de allierede faktisk havde for at stoppe den tyske offensiv, men hvor dårlige de var til at udnytte det.

Bogen beskriver hvorledes forholdet mellem de engelske og franske styrker bliver værre og værre for til sidste at ende i direkte mistro – en situation der selvfølgelig ikke er hensigtsmæssig i krig. Forholdet mellem englænderne og Belgien er heller ikke god, og Kong Leopold træffer på baggrund af sine rådgivere forkerte beslutninger, der betyder at den nordlige front bryder samme og giver Tyskland mulighed for med fuld styrke at rykke ind i Frankrig og omringer BEF og resterne af den franske hær. Hvor hurtigt det går, kan man læse i bogen, da generalerne det ene øjeblik får at vide, at tyskerne er budt igennem fronten og det næste øjeblik bliver beskudt – en fremrykning på 80 km på 2 timer.

Bogen fortæller ligeledes, hvor hurtigt den franske hær bliver ramt af panik, og hvor hurtigt den overgiver sig, hvorimod BEF, der kun kan overleve ved at kæmpe sig vej tilbage til kysten for at blive evakueret, bliver ved med at kæmpe. 

Det er en gribende fortælling at læse om evakueringen i Boulogne-sur-Mer. De franske soldater overgiver sig og skal til at ødelægge forsvarsværket på ordre at en fransk officer, som er gået i panik. I sidste øjeblik kommer en styrke fra BEF, som får til opgave at holde byen, indtil at man kan begynde at evakuerer den. Tyskerne angriber igen og igen, mens de engelske skibe under beskydning tager så mange med som muligt – bogen fortæller historien om den berømte tyske kampvogn, der uretmæssigt hævder at have sænket en båd – og sejler tilbage til England for igen at tage tilbage. De lidelser soldaterne oplever, er utroligt godt beskrevet, og man oplever næsten selv at være der.

Historien slutter med evakueringen af resterne i BEF og fortæller gribende, hvorledes dette kun er muligt ved de ofre, som nogle af soldaterne gør. Man hører om soldater, der uden at blinke får opgaver, som de ved, medfører døden, men som de alligevel udfører, for at deres kammerater kan komme sikkert hjem til England.

Bogen er veldokumenteret og indeholder et næsten for stort noteapparat. Der er mange henvisninger på næsten hver side for at underbygge en sætning. Bogen indeholder desuden en række kort, der visuelt beskriver en række af de hændelser, der er beskrevet – dette synes jeg er rigtig godt og giver læseren mulighed for at følge med. Jeg kan kun anbefale denne bog, som er yderst godt skrevet og oversat fra engelsk til dansk

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Troskab
Operation Overlord
Gerhard von Kamptz – Bornholms sidste kommandant