Menu
Forrige artikel

Militarisme og pacifisme, krig og fred

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 201

 

Af Kresten Søe

Ny let revideret udgave af tidligere værk

Bogen er i realiteten en næsten identisk ny udgave af: Where have alle the soldiers gone? Omdannelsen af det moderne Europa fra 2017.

Teksten er så godt som identisk med første udgave, mens titlen nu er udskiftet med: Militarisme, pacifisme, krig og fred. Ændringen ses helt primært i form af et stærk forøget nyt illustrationsmateriale bestående af nye s/h fotos, der med deres udbyggede ledsagetekster fungerer i langt bedre samspil med den øvrige fremstilling.

Det urolige Europa fra 1871 til perioden efter den kolde krig

Bogens periode strækker sig fra de europæiske stormagters kassernestaters massehære til murens fald over afspændingsårene op til det nye trusselsbillede i vor tid.

Fra den fransk-tyske krig var der en lang periode uden store krige med fred og økonomisk fremgang i Europa.

Men sideløbende hermed forberedte kontinentets stormagter sig til den krig, som afsluttede fredsperioden i 1914 og blev mere ødelæggende, end nogen havde forudset og alligevel blot skulle vise sig at være et forspil til den langt mere blodige og totale ødelæggende krig, der brød ud i 1939.

Den bipolære verdensorden, der opstod efter 1945, reducerede militærets betydning i de vesteuropæiske samfund, samtidig med, at europæerne afviklede deres kolonier.

Sideløbende etableredes et udstrakt økonomisk samarbejde, som efter Den kolde Krigs afslutning resulterede i en vesteuropæisk nedrustning og en bemærkelsesværdig velstandsstigning. Efter 1989 fulgte de østeuropæiske stater samme linje og tilsluttede sig det europæiske samarbejde i det, der i 1993 var blevet til Den Europæiske Union.

Et fascinerende helhedsperspektiv på perioden fra 1871 til 2009

Bogen udgør en fascinerende anderledes sammenhængende europæisk historie, der på en fængslende måde formår at anskueliggøre de store gennemgående historiske linjer. Abstraktionsniveau er ikke skræmmende, og bogen kan læses af alle med lidt videregående historisk interesse.

[HIstorie-online.dk, den 7. august 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Knytnæven mod øst – Langelandsfort
Flåden
Rød terror under Den Kolde Krig