Menu
Forrige artikel

Lille kunsthistorie

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 1643

 

Af Anders Ellegaard

Bogens fulde titel er: Lille kunsthistorie for børn og barnlige sjæle. - Forfatteren er søn af maleren Preben Hornung og har været forfatter eller medforfatter til en lang række bøger om kunst, kunsthistorie og monografier om enkelte kunstnere. Forfatteren er uddannet som kunsthistoriker fra Københavns Universitet.

Bogen er fjerde udgave af ”Lille kunsthistorie.” Den første udkom i 2014. Denne udgave er forøget med 90 sider, flere omtalte kunstnere og 50 nye tegninger udført af forfatteren. Der er desuden tilføjet en tidstavle og en ordliste med forklaringer af typiske ord fra kunsthistorien. I teksten til  afsnittene er ord, som forklares i ordlisten, fremhævet med rødt.

Hvert afsnit om en kunstretning eller omtale af de enkelte kunstnere er forsynet med forfatterens stiliserede tegning af et maleri eller en skulptur, som den omtalte kunstretning eller kunstner er kendt for. Tegningerne er forsynet med en lille tykmavet guide, som optræder som sig selv eller som en del af det pågældende kunstværk. Forfatteren kalder ham alletiders guide, for han (guiden) er med hele vejen fra den tidligste forhistoriske kunst til tiden fra 1980´erne og frem. Det er meget positivt og humoristisk udført.

Bogen har to retninger. - Dels en omtale af de forskellige ismer, som har været dominerende i forskellige tidsaldre. Der nævnes 31 forskellige ismer eller tendenser. Fra ekspressionismen begynder enkelte kunstnere at dukke op, idet de kan siges at være eksponenter for den retning, kunsten har taget. Vincent van Gogh er den første enkeltkunstner, som nævnes, og han beskrives som repræsentant for ekspressionismen, selv om han ikke var helt typisk for dén kunstretning. - Dels en omtale af enkelte kunstnere, som repræsenterer enten sig selv eller en retning af kunsten, som har sat aftryk i tiden og (måske) eftertiden. Her er nævnt både udenlandske og danske kunstnere. - Som en appetitvækker kan nævnes nogle få: Forhistorisk kunst, Græsk kunst, Gotik, Rokoko, Kubisme, Dadaisme… i alt 31 forskellige afsnit….og efter ekspressionismen enkelte kunstnere som for eksempel: Paul Gaugain, Anne Marie Carl-Nielsen, Hammershøi, Nolde, Matisse, Kirkeby, Trampedach, Kvium, Ærtebjerg, Banksy, Eliasson…i alt 45 enkelte kunstnere, som har lagt navn til et afsnit foruden alle dem, som er nævnt i afsnit, som har en isme eller en retning som overskrift.

Et af bogens scoop er kunstens tidslinje, som starter med Urtiden, som ligger 30.000 år fvt, fortsætter gennem de kendte perioder med tidsangivelser og slutter med et spørgsmålstegn: hvad bringer fremtiden? - Ordlisten bagerst i bogen forklarer, hvad enkelte ord, som bruges i beskrivelsen af kunsthistorie, ismer, kunstnere og malerier, betyder. Som for eksempel: Arkaisk, Buste, Futurisme, Realisme… - Lur mig om ikke den del af bogen bliver slidt. Hvor tit har man ikke været i tvivl om betydningen af et ord eller om perioden for en bestemt kunstretning?

Til allersidst i bogen er der et navneregister med årstal for de enkelte kunstneres fødsel og (eventuelle) død, samt en henvisning til den side eller de sider, hvor kunstneren nævnes.

Bogen er heldigvis udført som solidt håndværk og de mange gode og morsomme farvelagte tegninger er trykt på så tykt papir, at de ikke ”skinner” igennem til den forrige side. Tegningerne bidrager til teksten med gode forklarende eksempler. Sproget i afsnittene er holdt i en letlæst stil uden brug af fremmedordbogen. Teksten er ikke beregnet på kun at dupere andre kunsthistorikere, men på at forklare kunstens udvikling igennem tiden på en forståelig måde. Fra det i vore øjne mest primitive tidlige udtryk til de mange ismer med forsøg, eksperimenter (nogle mere forståelige end andre) og stilarter til det stade, kunsten har i dag.

En herlig bog om kunstens udvikling gennem tiderne, som ikke kun børn og barnlige sjæle vil finde fornøjelse ved, så mon ikke også professionelle kunstkritikere vil snige sig til at læse den og ikke mindst ordlisten med forklaringer af ord og begreber?

[Historie-online.dk, den 5. april 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Fynboerne. Kunstnerkolonien 1885 – 1920.
Børsen
Store Danske Designere