Menu

Opstand og opstandelse

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 140

 

Bogen omhandler kunst udført i de seneste 20-30 år i såvel ældre som nyopførte kirker, Teologen, sognepræsten og forfatteren Egil Hvid-Olsen har arbejdet på bogen siden 2017 og fokuserer på 25 kunstnere og deres værker.

Forfatteren udelader de kunstnere, der er omtalt i mange publikationer som følge af deres mange kirkeværker og fokuserer især på nogle af de kunstnere, der ikke er repræsenteret i særlig mange kirker. Bogen indeholder især teologiske tolkninger af de udvalgte værker. Kunstnernes arbejde med kirkekunsten er i fokus, men den enkelte kunstners øvrige kunstneriske arbejde inddrages også, da ”disse kunstnere ofte har beskæftiget sig med tanker og temaer, som ikke gjorde springet ind i kirkekunsten så stort. Derfor handler bogen ikke kun om kunst, men også om kunstnere”, skriver Hvid-Olsen i bogens indledning. Kunstnerne kommer selv til orde, nogle gennem samtaler med forfatteren, andre gennem deres egne skrifter om deres arbejder. Forfatteren fortsætter:” Denne bog er fyldig. Den er også grundig, for jeg har ikke været fedtet med fortolkninger af de enkelte værker. Nogle gange gengiver jeg kunstnernes tanker, andre gange mine egne. Mit ønske er at åbne læsernes øjne for kunstens righoldige fortolkningsmuligheder. Nogle af tolkningerne vil man måske finde lige lovlig fantasifulde. Andre gange vil man konstatere, at jeg har overset en oplagt udlægning.” Kunstnernes kirkelige værk indplaceres desuden i hans/hendes øvrige kunstneriske arbejde.

Bogens forord er skrevet af Benny Grey Schuster, der er teolog og ophavsmand til hjemmesiden www.modernekirkekunst.dk. Schuster påviser her det misforhold, at 15 kunstnere har udført 30 procent af alle værker, der udført siden 1945. Hjemmesiden har været en stor inspirationskilde for Hvid-Olsen, da han skulle udvælge værker til sin bog. Et for Hvid-Olsen vigtigt kriterium for kirkekunsten er desuden, at den skal være langtidsholdbar: den skal kunne holde til at blive genset i livets mest forskelligartede situationer. Den skal yderligere være aflæselig for andre end specialister og dog ikke udtømt ved første bekendtskab.

Selvom der intet står i hverken forord eller indledning, synes der at været endnu en præmis for udvælgelsen af kunstnere. Bogens hovedtitel- opstand og opstandelse – kunne tyde på, at kunstnernes motiver skulle have sammenhæng med påskebegivenhederne og det centrale tema, Kristi opstandelse og den opstandne Kristus.  Måske derfor er Arne Haugen Sørensen, Per Kirkeby, Peter Brandes og Maja Lisa Engelhardt ikke omtalt til trods for at de alle har udført markante bidrag til kunsten i danske kirker. Heller ikke Michael Kvium og Thomas Kluge har fundet plads i bogen til trods for, de begge har udført specielle værker i henholdsvis en nybygget kirke og til en ældre altertavle.

Udvalget af kunstnere.,vi præsenteres for i denne bog, må undre da mange af de væsetligste kunstnere ikke omtales Men sin meget indsigtsfulde teologiske analyse af de valgte værker er bogen et vægtigt bidrag til den efterhånden lange række af bøger om moderne dansk kirkekunst, men netop de teologiske overvejelser savnes i mange af disse publikationer. Selvom det er al respekt værd, at Hvid-Olsen ikke går på allerede betrådte stier, ville hans faglige indsigt kunne supplere de allerede udgivne værker, hvis han havde medtaget flere af de mere kendte kunstnere og deres værker, også selvom motiverne ikke relaterer sig til opstandelsen.

Bogens titel, der selvfølgelig primært skal forstås i teologisk sammenhæng, men kan også forbindes med ordenes anden betydning, hvor kirkekunsten har vakt opstand og endog modstand på grund af motiv eller udførelse, men denne historie fortælles kun meget perifert i bogen.

Bogen er meget grundig i sin gennemgang af de valgte værker, men desværre er det svært at se, hvor bogens billeder stammer fra, da der ikke er billedtekster og ikke sidehenvisninger i listen over værker og illustrationer bagerst i bogen.

Forfatteren slutter sin sammenfatning med at konkludere: ”Så ja, moderne kirkekunst er anderledes, men det gør den ikke automatisk mindre kirkelig end den traditionelle af slagsen. Tværtimod er der mange teologiske indsigter i den nyere kirkekunst, hvilket denne bog forhåbentlig er et vidnesbyrd om.”

Forfatteren helt klart nået sit mål.

[Historie-online.dk, den 2. juli 2025]

Se relaterede artikler
Damer der fik nok
Griffe, hejrer og ulve - Nyt syn på design og møbelindustri 1830-1930
Danskernes billedskat