Menu

Svømmehaller

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 97

 

Bogen er indbegrebet af arkitektur set med brugerens øjne. Forfatteren er arkitekturhistoriker og har dermed sans for at vise os praktisk arkitektur. Med fokus på det vi selv vil opleve, hvis vi lader øjnene løbe. Det handler om svømmehaller, hvor brugeren får et indblik i, hvordan god arkitektur kan opleves sammen med en god tur i hallen

Af Michael Koch

En tur i svømmehallen kan som bekendt gå ud på at få rørt sig, nogle gange tidligt om morgen, nogle gange efter jobbet med en efterfølgende afslappet aften. Tænker man over hallen, omklædningen, og hvordan det hele ser ud? Nogle gør, og specielt alt efter hvor hallen ligger, hvordan den er tegnet, og hvordan den er bygget.

Forfatteren har researchet i de danske haller, og har opdelt bogen i de første haller, de mange haller og endelig de nyeste. Der er et afsnit med forfatterens refleksioner over mere end 20 gode ture i svømmehallerne, hvor øjnene har vandret.

Blandt forfatterens favoritter er også anmelderens. Kildeskovshallen, hvor jeg som dreng var blandt de allerførste, der svømmede i den helt specielle hal i skoven. Allerede fra første dag var der lysindfald fra skoven omkring hallen, for intet træ, der stod rundt om bygningerne, blev fældet. Kun de, der stod hvor hallen blev bygget. Der var et iskoldt bassin udenfor saunaerne, som det var sjovt at bombe ned i, for dem der turde. Hallen er udbygget siden og er eksemplet på, at man kan bygge smukt, når arkitektur og brugeroplevelse er vigtigere end pris. Nå ja, man kunne køre hånden hen ad de runde knager så de hylede og skreg. Når så 50 drenge gør det, kommer bademesteren farende - hver gang.

Kildeskovshallens oprindelige “store” bassin. Siden er der bygget et 50 meter bassin i en hal for sig. En stor oplevelse hele året rundt. Når omgivelserne skifter udenfor opleves det stærkere inde i hallen

Øbro-Hallen fremhæves også for det ophøjede rum med bassin, der sender en tilbage i tiden. Anmelder husker hallen som iskold, med iskoldt vand. Men vores privatlærer var Ragnhild Hveger, som lærte os alle at svømme, inden vi startede i skole. Dengang vidste vi slet ikke, hvem hun var.

Der var iskoldt i Øbro-Hallen i gamle dage. Det er forhåbentlig ændret nu hvor der er fjernvarme

Greve Svømmehal er også fremhævet som noget ganske særligt, fordi de holdbare materialer og tydelige konstruktioner sammen med den arkitektoniske udformning vidner om bygningens oprindelse i 1970´erne, og på samme tid skaber en helt særlig stemning.

Så smukt kan det også gøres. Greve svømmehal er fra 1970, men den er både velholdt og ser moderne ud

Bosai Svømmehal bliver nævnt i bogen som noget helt særligt, fordi den som Kildeskovshallen trækker skoven helt ind i svømmehallen. Det får en til at glemme, at det er en lille svømmehal uden varmtvandsbassin. Den blev bygget sammen med Bosai skolen, som efter brug af japanske studerende i Danmark blev overrakt som gave til de lokale borgeres glæde og fornøjelse.

Bosai ved Præstø er en smuk hal bygget i forbindelse med en japansk højskole, men hallen bruges i dag af både elever og af områdedets borgere

Bogen er ganske utraditionel med sine klare rene fotografier af Anders Sune Berg. Bogen har et udpræget rent og æstetisk flot udtryk. Det er en fabelagtig ide, at lære os brugere at se mere i svømmehallen. Arkitektur kan være så godt, at man ikke lige tænker over det. Denne bog tænker man over, det er absolut en bog, der bør ses og læses, for her er det arkitekturhistorie for os almindelige mennesker.

[Historie-online.dk, den 5. november 2024]

Se relaterede artikler
Kay Fisker - Grethe Meyer
Maleren Anna Ancher
Kampen om broderierne