Menu

Verdens største slagter

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 215

 

I Holstebro var der gennem sidste halvdel af 1800´tallet flere driftige slagtermestre. Hans Magnus Kjær var en af dem. Sammen med Th. Christiansen fra Varde åbnede han i 1879 Holstebro Svineslagteri. Fra 1881 var han eneejer og slagteriet hed nu Royal Dane

Af Michael Koch

Mange slagtermestre forsøgte sig i anden halvdel af 1800´tallet med at åbne slagterier. Med større eller mindre held. Nogle måtte give op, mens andre døde i en tidlig alder. Det skete ikke for Magnus Kjær. I stedet brugte han navnet Royal Dane,, som andre havde lanceret tidligere.  Allerede dengang var der nære handelspartnere i England, og Royal Dane sendte utroligt mange flæskesider dertil.

 Et af Holstebro Svineslagteris udsalg. Det viste lå i Nørregade 11.

Royal Dane var engelsk og dansk ejet i 1881, og med dygtighed og succes drev Magnus Kjær slagteriet frem til hans alt for tidlige død i 1893. Kjær satte et stort og blivende aftryk på dansk svineproduktion. Han var eksempelvis manden bag skabelsen af “Den lange fede” eller med det mere høviske navn “Holstebrogrisen”. Netop denne krydsning af en dansk og en engelsk svinerace betød, at den var særdeles velegnet til baconproduktion. Lige noget for de engelske kunder.

Magnus Kjær var oprindeligt født i Gudme præstegård i 1843. Han blev døbt Hans Magnus Kiær men brugte selv kun stavemåden Kjær. Hans netværk skabte også solide kontakter i England, og Kjær tog selv en del anglofile tendenser til sig. Det var både i hans påklædning med udpræget engelsk stil, og hans såkaldte whiskers, kindskægget, som i daglig jargon blev kaldt fejekoste. Kendskabet til det engelske marked og direkte til de britiske kunder skulle sammen med gode forbindelser til skibsfarten mellem Danmark og England betyde, at Kjærs muligheder for at tjene penge var ret gode.

 Et af de kun to billeder af Magnus Kjær. Hans whiskers, var ganske imponerende. Det var engelsk mode han tog med fra sit nære samarbejde med England.

Bogen giver en meget fin indsigt i datidens eksport at slagtervarer. Allerede dengang blev der skabt et varemærke for den danske bacon. Når der blev sagt “Danish bacon”, så vidste kunderne, at det stod for god kvalitet. Forbindelsen mellem Holstebro Svineslagteri og kompagniskabet med de engelske partnere under navnet Burrows-Kjær kom også til at betyde noget for Magnus selv. I juni 1874 blev han viet til Sarah Elizabeth Mason. Det foregik i Gateshead, som lå på sydsiden af floden Tyne. Lige overfor Newcastle upon Tyne. Det var et af verdens stærkeste industrielle områder med alt fra skibsværfter til kulminer.

Hjemme i Holstebro blev Holstebro Svineslagteri op gennem 1880erne til en af byens største arbejdspladser. Der var alt fra pølsemagere til faglærte svende, men administrationen bestod kun af to mand, nemlig Kjær selv og en bogholder. En af pølsemagerne var en dygtig fransk pølsemager, som hurtigt ekviperede sig med nye dyre sko, en “klædning” (habit) til 60 kroner, en fin filthat og endelig en elegant overfrakke til 40 kroner. Desværre fik han en splint op under neglen en aften, de spillede kegler. Der gik betændelse i fingeren, derefter blodforgiftning og endelig gik han under stærke smerter bort efter et par dage.

De mange ansatte, som hver dag stod med iskoldt vand, vekslende med skoldende varmt, og med hænderne i alt fra blod og indvolde til tunge svinekroppe, kunne godt få en tår over tørsten i gæstgiverier og etablissementer. Forfatteren har set på politiprotokoller fra 1891, og det er ganske farverige beretninger, der kommer for dagens lys.

 Arbejdere og slagtersvende på Holstebro Svineslagteri. Det var ikke folk, man skulle toppes med på kroen sent om aftenen.

Magnus Kjær døde i 1893 af meningitis. Kjær var en meget stor og stærk mand.  Han blev kun 49 år gammel. Når man ser hans gravsten på kirkegården kan det undre, at byens store mand har en enkel sten. Det bunder i, at arvingerne var særdeles skuffede over, at der ikke var dem en stor arv til dels. Kjær havde skænket byen mange gaver og goder, ligesom han havde ladet opføre en stor villa til sig selv.

Holstebro Svineslagteri/ Royal Dane blev i 1985 fusioneret med Danish Crown. Bogen beskriver fire af lederne, som gennem knap 100 år drev selskabet med succes og skabte mange arbejdspladser til byen. Esben Graugaard har skrevet en både spændende, interessant og meget ofte morsom bog. Den er læsevenlig, der er flotte og relevante illustrationer og billeder, og den giver et stærkt billede af en branche, der udviklede sig gennem knap 100 år. 

[HIstorie-online.dk, den 26. marts 2025]

Se relaterede artikler
Dansk bilproduktion
Landbrug i Nordvestjylland
Cementen