Menu

Assens historie

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 248

 

Museum Vestfyn fejrer Assens 500-års købsstadsjubilæum med udgivelsen af bogen ”Assens Historie”. Bogen bliver den første samlede fremstilling af Assens Historie i næsten 100 år. Bogen, der er skrevet af en række fageksperter, er i stort format og rigt illustreret med billeder og kort. Det er en imponerende bog, som strutter af viden, historie og kærlighed til byen

Af Michael Koch

Da bogen kom i sin papkarton, blev den pakket ud, og anmelderen skulle blot lige kigge i den. Det nysgerrige korte blik blev ikke ved det. Selvom en anden bog lå under læsning på skrivebordet, var øjnene fortabt i denne pragtfulde bog. Pragtfuld fordi den på hver eneste side strutter af, at her har dygtige mennesker givet sig tid til at levere overraskelse efter overraskede til læseren.

Redaktionen har været meget præcis i sin instruks til forfatterne, så den tildelte plads blev overholdt. Ellers kunne bogen nemt være blevet til flere tykke bind, for det er tydeligt, at eksperterne har haft noget på sinde. Det var også et krav, at teksten skulle være læsevenlig, og brugeren skulle kunne slå op på siderne og få en god oplevelse og lyst til at fortsætte læsningen. Det er også lykkedes. Det er meget nemt at lade sig fortabe i bogens vej fra oldtiden og frem til i dag.

Fra oldtiden er der en generel tidsbeskrivelse og samtidig konkrete eksempler fra tiden. I 1941 fandt man Koelbjergmanden, som menes at være det ældste menneske i Skandinavien. Bronzealderen og det store højbyggeri fortsatte, hvilket området omkring Assens vidner om. Skaghornstenen fra Helnæs med sine skåltegn er et eksempel, bogen beskriver. Jernalderens ofringer og de begyndende landsbydannelser vises, ligesom andre fund fascinerer fra bogen.

Koelbjergmanden kan sagtens være den første dansker. Han blev fundet under tørvegravning i 1941 og er 10.500 år gammel. En stor del af skelettet er bevaret

Helnæs-bugten har været et naturligt sted at være og bosætte sig allerede fra oldtiden og også i vikingetiden, hvor der eksempelvis er fundet en runesten. Man har også fundet fantastiske mankestole med dyr. Senere i historien udvikler Assens sig i takt med resten af landet. Middelalderens aftryk er udgravet i rigt mål, blandt andet ved Torup Bakkegaard. I Tofte provsti er Vestfyns ældste med en kendt tidslinje næste hele perioden fra 1244 til 1537. Fra 1300-tallet findes et nogenlunde velbevaret kirkeregnskab fra Vor Frue kirke. Teksten er transskriberet fra middelalderlig skrift til latin, så eftertiden kan læse det.

Byldepesten, den sorte død, ramte Assens med fuld styrke i 1349-1350. I bogen er der et kort over nedlagte landsbyer på grund af den store folkedød. Meget tankevækkende at se de sorte pletter, hvor byer er nedlagt. Artikel efter artikel i bogen fanger læseren ind, og inden man ser sig om, er Reformation i 1520 kommet til byen. Grevens Fejde ruller over by og land. I 1535 kom Assens i fokus med afgørelsen af Grevens Fejde i slaget 11. juni ved Øksnebjerg.

Med sin beliggenhed var Assens en vigtig færgehavn for skibe til hertugdømmerne. Allerede i 1555 fik Assensborgeren, Eiler Rønnov, ordre om at holde en “postklipper”, en hest til postbrug. Senere var det kongens forordning: “Forordning for Post-Budde af 24. december 1624” der var starten på det gode danske postvæsen. Færgestedet er indgående beskrevet i gode artikler, efterfulgt af en artikel om kongebesøg, når sønderjyske hertuger skulle møde danske konger.

1600-tallet var præget af flere krige, her gik Assens ikke forbi. Svenskekrigene og de øvrige krige medførte øget udskrivning af soldater og troppetransporter. Den Nordiske Syvårskrig brød ud i 1563, hvor omkring 3.000 ryttere skulle sejles til Fyn. Under Kalmarkrigen i 1611 hentede Christian 4. et større antal erfarne soldater sydfra og sejlede dem ind i riget gennem Assens. Byen havde også roller i Kejserkrigen, Torstenssonfejden og Karl Gustav Krigene.

Fra latinskole over håndværkerlav til erhverv og håndværk er spændende læsning, ligesom købmandsskab og bystyre er beskrevet indgående. Periode 1500 til 1700 bød på mange forandringer for byen, krigene var tærende, men Assens blev heldigvis kun plyndret én gang. Det var under svenskekrigene i 1657-1660, hvor byen også var besat af de svenske tropper.

I bogen er det nære opland i 1800-tallets godser og borgerskab omtalt godt. Det er konstant sprudlende artikler, hvori det meget tydeligt afspejles, at forfatterne hver for sig er dygtige kommunikatorer. Teksterne i alle artikler, uanset om det drejer sig om heksen fra Assens, erhvervsrettigheder eller om byfogedens kamp mod tyveri, så føler man sig velkommen på bogens sider.

Fra 1800 til 1864 er beskrivelserne præget af værksten i handel og befolkningen. Læseren er med på sidelinjen, når industri, fattigvæsen, søfart og handelsliv omtales. Byen udviklede sig, og faren for brand i huse og i havnens skibe stillede store krav til sikkerhed. Det blev forbudt hovmesteren at tilberede mad på skibene, i stedet skulle havnens kogehus af sten benyttes. Sundhed, miljø og skoleundervisning spillede en stadig større rolle, og selskabslivet udvikledes i byen.

Plums kolonialforretning i Østergade i 1926. Der var nok sikkerhed for god betjening med så mange bag disken

Efter krigen i 1864 var byen blevet til en handels- og industriby. Sukkerfabrikken blev en succes, og jernbanen åbnede i 1884. 1. verdenskrig kastede også skygger over byen, og både politisk nybrud, økonomisk krise, og høj arbejdsløshed prægede byen. Der kom samtidig ca. 1.600 russiske krigsfanger fra Tyskland som flygtninge. Tyskland havde 1,7 million russiske krigsfanger, så de, som kunne flygte, kom i alt, fra sammentømrede brædder til både, de havde stjålet. Byen var positiv overfor de flygtende, og man hjalp så godt, det kunne lade sig gøre.

Senere fik Assens både et tuberkulosesanatorium, og bryggeriet Vestfyen voksede. Besættelsen i Danmark satte også sit stærke præg på Assens. Modstandsbevægelsen var stærk i byen og bysbarnet “Jens Toldstrup”, Anton Julius Christian Jensen, var en højt anerkendt og dekoreret SOE mand. Han blev med rette kaldt Europas dygtigste nedkastningschef. Desværre var der hele fem store flystyrt under krigen, alle allierede maskiner, med ganske mange omkomne. Bogen behandler hele perioden og tiden efter krigen meget indsigtsfuldt og solidt.

Tyske flygtninge kom til byen i godsvogne i maj 1945. De var ofte både syge og tilskadekomne efter den hårde flugt for livet fra russernes fremrykning

I 1960-erne var det erhvervet, der prægede byen. Bryggeriet Vestfyen fik brygmester Peter Klemmensen som direktør, og han fik løst kvalitetsproblemerne, så øllet fra bryggeriet flød, og omsætningen steg igen. Assens Tobaksfabrik havde også mange gode år, indtil familiefirmaet lukkede i 2023. Det samme kan siges om Assens Sukkerfabrik, som i mange år var en af byens helt store fabrikker, men desværre måtte den lukke i 2006. Færgefarten led samme skæbne, da ruten Assens-Aarøsund blev indstillet i 1972. I dag er der dog stadig Baagø-Assens færgen, som tiltrækker turisme til byen. Men desværre var lukninger inde i en grim stime, for sygehuset i byen lukkede i 1999.

Assens var dog god til at tænke nyt. Sukkerfabrikken blev ombygget til rådhus og udstillingssted, Tobaksfabrikken blev til spillested og kulturhuset og havnen blev oven i købet til “Kulturkajen”. Nye virksomheder er kommet til og det er bevist, at Assens altid genrejser sig.

Den meget flotte bog i stort format kan sælges for 399,- kr. fordi den har fået betydelig fondsstøtte.

Efter læsningen af denne fortræffelige bog om Assens er det slående tydeligt, at hele danmarkshistorien passerer så tydeligt gennem byens udvikling. Assens har prøvet det hele, byen fornemmes stærk og har kunnet modstå tidernes skiften. Denne bog bygger på arbejde fra en særdeles velvalgt og kompetent gruppe af eksperter. Redaktionen er så også lykkedes med at underkaste alle tekster et solidt peer-review. Der kunne også have været meget mere stof i bogen, så den var blevet til et værk på adskillige bind, men den stærke redaktion har haft en dygtig hånd til at udvælge det, der gør bogen til noget helt særligt. Bogen er også skrevet, så hver eneste emne, hver side, er gjort sprogligt indbydende, spændende og appellerende til at læseren ønsker at læse videre. Den nye jubilæumsbog om Assens er det mest fornemme manifest for den skønne by. Det er sikkert og vist at anmelder og frue er at finde i byen på sommertur. Tillykke til Assens med de første 500 år som købsstad, bedre bog om byen er noget meget svært at skabe.

Bogens syv forfattere er:

Maria Elisabeth Lauridsen, cand.mag., teamleder arkæologi, Museum Odense: Assens i oldtid og vikingetid.

Lars Bisgaard, lektor ph.d. SDU: Assens i middelalderen.

Frederik Lynge Vognsen museumsinspektør, ph.d., Museum Sønderjylland: Færgestedets forbandelse. Tiden 1536 – 1700.

Jørgen Mikkelsen, seniorforsker ph.d., Rigsarkivet: Stand og næring. Tiden 1700 – 1814.

Michael Bregnsbo, lektor, ph.d. SDU: Assens i tiden 1814 -1864.

Mogens Kragsig Jensen, cand.mag., forskningsbibliotekar, SDU: Handels og industribyen. 1864 – 1919.

Stine Juul Andersen, cand.mag., Arkivar, Museum Vestfyn: Assens efter 1919.

Hertil kommer i redaktionen Lars Bisgaard, John Toft Jacobsen og Johan Møhlenfeldt Jensen.

[Historie-online.dk, den 8. januar 2025]

Se relaterede artikler
Esbjerg Havn
Historiske årbøger: En ganske kort oversigt
Min Oldefars Købmandsgård