Bod og Bolig
Af Per Ole Schovsbo
Som den sidste leder af Næstved Museum, er Palle Birk selvskreven til at ajourføre forskningen af Boderne i byen, der er et helt enestående bevaret verdsligt byggeri fra 1400-årene. Boderne blev fredet i 1918 og gennemgribende restaureret i løbet af 1960´erne til 1980´erne. Man begyndte i den vestlige ende, og efterhånden som etaperne blev færdige, rykkede Næstved Museum ind og indrettede rummene til afdeling for kunsthåndværk: renæssance keramik, sølvtøj, Holmegaard glas og Kähler keramik. I dag er udstillingerne fjernet og boderne fungerer som Næstveds kulturhus med julemarkeder og meget andet.
De omfattende undersøgelser af bygningerne og studierne af de skriftlige kilder, samme med byens middelalderlige og arkæologiske historie er baggrunden for Palle Birks fremlægning. De bevarede boder i Næstved er den eneste af flere andre boder i byen og var, efter Palle Birks mening, simpelt hen lejligheder til det bedre borgerskab. En bod er en lejet bolig, skiver Palle Birk, jfr. Nyboder i København, hvor flådens faste stok lejede sig ind.
Boderne består af tre sammenbyggede længehuse af munkesten og tegltag i et og to stokværk med kælder. Længst mod øst lå Næstved (latin)skole fra 1537, der blev nedrevet i 1881 men forinden omhyggeligt opmålt. Forfatteren gennemgår bygningerne i kronologisk rækkefølge efter deres opførelse og starter derfor med den midterste. Den er opført i et stokværk med kælder og kaldes Gotschalks boder. Huset, der har tre lejligheder, må være opført omkring 1400, skriver Palle Birk. Vesthuset er den næste bygning. Den har to lejligheder og er opført i midten af 1400-årene i to stokværk med kælder og fuld gavl mod vest. Senere blev det øverste stokværk fjernet og gavlen fik helvalm. Det tredje hus er Thuesens boder i et stokværk med fuld kælder. Det er det længste af dem alle og indeholder oprindeligt syv lejligheder. Bygherren var borgmester Mogens Thuesen i anden halvdel af 1400-tallet og han skænkede boden til Sct. Peders Kirke i 1484 for at familien kunne undgå Skærsilden. Efter reformationen brugte kirken boderne til tjenesteboliger for kirkens embedsmænd som organisten, klokkeren og lærerne ved Næstved Skole. I vore dage ejes alle boderne af Næstved Kommune.
Palle følger bodernes og skolens historie med omtale af flere af beboerne og beskriver bygningernes oprindelige rumfordelinger, tagkonstruktioner, pejse (der var både varmekilde og åbent køkken) bilæggerovne og indretningen af de små opholdsrum. Spændende er de bevarede detaljer som døre, gulve, brønde og rester af indre kalkmalerier, fordi de er med til at fortælle om tidens og byens hverdagsliv. Bogen rundes af med en kort redegørelse for bodernes restaurering der udløste Europa Nostra prisen i 1987, en litteraturliste og et par kort over det middelalderlige Næstved, der hovedsageligt bygger på Palle Birks forskning.
Det er et stort held at Palle Birk forsker og formidler Næstveds historie også efter museet i 2013 blev optaget i fusionen Museum Sydøstdanmark. Han holder foredrag og byvandringer og har sin egen hjemmeside, hvor man kan finde mange spændende artikler, der er vokset ud af Palles engagerede museumsarbejde. Derfor indeholder bogudgivelsen ikke blot en gentagelse af tidligere skrifter, men på mange måder også en nytolkning af bodernes historie, der ledsages af rekonstruktioner og opmålinger og spændende fotos helt tilbage fra slutningen af 19. årh. Hertil kommer at Palle skriver næsten så levende, som han fortæller og har strøget de lærde noter for til gengæld at rykke dokumentationerne frem i teksten. Og han tager naturligvis selv ansvaret for fejl og mangler – hvilket for anmelderen at se må have ret overskuelige følger.
[Historie-online.dk, den 7. januar 2025]