Da de alle skulle til fotografen
Af Ulla Weishaupt
”Da de alle skulle til fotografen” er en sjov lille bog, der er et tidsbillede af 1941. Som resten af landet var Fanø også besat af tyskerne, og herrefolket havde i maj 1941 forlangt, at alle over 15 år skulle have et legitimationskort med foto. Så i en periode 7. juni til 24. juni var der ekstra travlhed hos fotograf Carl Johan Kromann, som havde nok at gøre med at portrættere folk, på travle dage blev der taget op til 150 foto.
I alt blev det til 958 foto, hvilket svarer til næsten to tredjedele af Nordbys voksne befolkning, og det er disse fotoer, der danner grundstammen i den lille bog. For at sætte tingene i kontekst, indleder bogen med et lille afsnit om fotografen og en ikke mindre interessant beretning om legitimationsbilledernes historie.
Herefter følger de mange portrætter i alfabetisk rækkefølge. Sluttelig er der en række små kapitler om Nordby og forholdene i byen i 1941, disse er også fint illustreret med foto, og endelig en litteraturliste hvis man har fået blod på tanden og vil læse mere besættelsen.
Jeg havde haft forventning om, at bogen dækkede hele Fanø og ikke kun Nordby, da der i underteksten på omslaget står ”958 fotos af folk på Fanø taget i 1941 – og en beretning om året på øen”, men når det er sagt, er det en fin lille bog, især hvis man har relationer til øen, eller bare interesserer sig for dens historie. Det er et behageligt sprog, den er skrevet i, og på trods af at ca. 75 % af bogen er fotos, lykkes det alligevel at bidrage med en del faktuel viden om livet på øen det år. En meget anderledes bog om et lille kort og en lille ø, midt i en krigstid
Bogen er blevet til i samarbejde mellem Nordby Sognearkiv og Fanø Lokalhistoriske Forening, og med tilskud fra lokale foreninger og virksomheder samt Velux fonden.
[Historie-online.dk, den 30. april 2019]