Menu
Forrige artikel

Det gamle Aarhus i farver

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 5970

 

Af Anders Ellegaard, cand. jur.

Gamle fotografier er i sort/hvid. Det er et længe fastslået faktum, og sådan er det stadigvæk. De er og vedbliver med at være sort/hvide. Men det har Arne Kjær Hansen nu gjort noget ved for 65 fotografiers vedkommende. Efter grundig research er det lykkedes for ham at finde ud af hvilke farver, der var på huse, både, mennesker, tøj med mere.

Ved hjælp af en computer og et godt program har Arne Kjær Hansen farvelagt fotografierne, og lad det være skrevet med det samme: det er fremragende godt gjort! Ud fra de forskellige grå nuancer, studier af andre billeder og tøj fra tidligere perioder har han kunnet finde frem til de farver, som verden jo altså havde, dengang fotografierne blev optaget. Det må have krævet mange studier og stor tålmodighed..

Det første billede er fra 1870 og det sidste fra 1945. I 1870 var der 15.000 indbyggere i byen, og i 1945 var der 10 gange så mange. Billederne er fra gader og torve, fra havnen, fra åen og kvartererne ved den og udbygningen af banegården. En del billeder viser også menneskene og folkelivet omkring dem. Med et tidsspænd på 75 år kan læseren følge udviklingen fra en lille provinsby til den næststørste by i Danmark.

Folkelivsbillederne er mangeartede, oplysende og morsomme: arbejdspladser, skoleklassen, tandlægeklinikken i Graven (”Ældre aarhusianere husker endnu klinikken med skræk”), torvedage, strandløver på Den Permanente, avissælgersken, vinterbadere, sejrsmarch efter Anden Verdenskrig m.fl. Men også på billederne af gader og torve er der mennesker.

Til hvert billede er der et lille kort med en lille rød cirkel, som angiver, hvorfra billedet er taget. Kortene er fra den nuværende by, hvilket er det mest oplysende for den nutidige læser. Nogle af de afbildede huse og gader er forsvundet, siden billedet blev optaget. En rigtig god idé som gør oplevelsen af billedet og byens udvikling meget større.

Til hvert billede er der en kort tekst skrevet af historikeren Jørgen Mührmann-Lund. Det oplyses hvor billedet er taget, hvad der er sket med ejendommen eller bybilledet, hvad anledningen måtte være og så videre. Kortfattet og oplysende.

Bogen er i stort tværformat, trykt i meget klare farver på godt blankt papir og indbundet med stift bind. En oplagt gaveidé til både aarhusianere, byhistorieinteresserede og dem som måtte blive inspirerede til at farvelægge andre sort/hvide fotografier.

En herlig bog som viser gamle fotografier med de farver, som verden også havde, da de blev taget, hvilket lægger mange alen til billedernes indhold og oplevelsen af dem.

[Historie-online.dk, den 1. maj 2019]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Fra stilstand til vækst
Hovedstaden bag facaden
Læsø Land