København 1970'erne
Af Preben Etwil
Hvis man var ung, og boede i København i 1970’erne, er denne bog en katalysator til at fremkalde minder om tiden, der var engang. Der er intet som fotografier, der kan genkalde minder. Et fotografi kan langt bedre end tekster genkalde gademotiver, tøjmode og situationsøjeblikke, der ellers var fortrængt af den dagligdags forglemmelse.
Men billeder fortæller ikke hele historien, men det gør tekster nu heller ikke. Der er kun tale om et fotografisk øjeblikbillede af ca. 1/160 sekunders virkelighed. Både før og efter, og ikke mindst et andet sted, udspiller der sig måske en helt anden virkelighed. Selvom bogen stort set kun består af reportagebilleder, kan det nemlig ikke udelukkes, at der er tale om planlagte og opstillede virkeligheder.
Denne kritik til trods, er der tale om en fremragende fotoreportage af et årti, hvor København var præget af aktivisme og alternative livsformer. Et årti hvor byen blev forandret til ukendelighed, selvom der var mange tidslommer, der blev tilbage.
Bogen er opbygget tematisk i 13 kapitler, der hver indledes med en lille forklarende tekst, der sætter læseren i stand til at sætte sig ind i den historiske baggrund for billederne, der følger.
Bogen skal ikke bare læses, men opleves, ved at man går på jagt i billederne, og finder detaljer, som man ikke sjældent havde glemt. Til hvert billede er der knyttet en lille tekst, der forklarer billedet motiv og ofte også hvor det er taget.
Både tekst og billeder har været genstand for dygtige redaktører, så læseren alene overlades til en interessant billedrejse.
Med disse ord skal denne bog anbefales til en hyggelig og visuel tur gennem Memory Lane iført tobakspibe, klapbukser, hønsestrik eller murerskjorte og knaldrøde træskostøvler.
[Historie-online.dk, den 17. november 2021]