Menu
Forrige artikel

København - set gennem gamle billeder

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 4090

 

Af Ulla Weishaupt

Da jeg som ung flyttede ind på Nørrebro, var det et saneringsmodent kvarter, der stadig bestod af mange af de gamle huse. En gåtur på Blågårdsgade med en afstikker til baggårdene var som at træde hundrede år tilbage i tiden. Jeg elskede at gå ture mellem de gamle huse og forestille mig livet, som det foldede sig ud med den lille håndværker bagerst i kælderen, udslidte kvinder og mænd der kæmpede for at holde sammen på dagligdagen og usle overfyldte lejligheder. Så tænker man på, hvor godt vi har det i dag. Når jeg ser på de omkring 160 fotos i Jesper Asmussens bog, der primært dækker perioden fra sidste halvdel af 1800-tallet til tiden lige efter 2. verdenskrig, er det lidt den samme følelse, der kommer frem. Jeg bliver suget ind i billedet og tilbage i tiden, og fornemmer det liv, der var.

Efter bogens indledning er der et kort forord af Kåre Johannessen, hvor han opfordre til, at man tager bogen med ud i gadebilledet, så man kan se de forandringer, der er sket i bybilledet, jeg forstår godt ideen, men vil nok anbefale, at det så er i en digital udgave, da bogens format i min optik ikke inviterer til at stå på et gadehjørne og drage sammenligninger. Så kommer indholdsfortegnelsen, hvor hvert billede er nævnt med en kort tekst, så hvis man hurtigt vil dykke ned i et specifikt kvarter, er det muligt.

Når vi kommer til selve billederne, er det en guldgruppe af bygninger, gadeliv og arbejdssituationer, og Jesper Asmussen har til hvert enkelt foto tilføjet en faktaboks, som understøtter motivet og samtidig bibringer viden om datidens København. En fiks detalje som beriger oplevelsen af det enkelte fotografi, og samtidig er tilføjet, som havde det været en lille messingplade, der er monteret midt på fotoet nederste kant, så det ikke på ingen måde virker forstyrrende i synsfeltet. Bagerst er der en historisk gennemgang af København, fra Havn tilbage i 700-tallet hvor hedenske bosættere i jernalderen anlagde bebyggelse og frem. Der er selvsagt et pænt afsnit om Absalon og Hvide slægten, og jo tættere vi kommer nutiden, jo mere materiale er der i sagens natur at grave ned i. Der er bl.a. et tryk af det ældste bevarede kort over København, som stammer fra omkring 1585, og der er fine skitser af Absalons borg, Københavnsslot i 1690’erne og Christiansborg Slot fra 1730’erne. Slutteligt er der et udpluk fra Københavns fortid, som er en form for årstals kalender, der slår ned på de årstal, der har haft størst betydning for byens udvikling fra 12.800 f.Kr. og frem til år 2000.

Selv om den nok ikke er tænkt som sådan, så er København - set gennem gamle billeder, så fin en bog så den gør sig glimrende som Coffee Table Book. De lækre fotos, der er fulgt op med den lille ramme faktuelle oplysninger, gør, at man kan sidde i timevis og lade sig føre tilbage til en svunden tid. Kvaliteten er også i orden, godt papir der gengiver de gamle foto på bedste vis og brødteksten i bogen er sat med sort tryk, der gør den nem at læse, også når synet bliver lidt ældre. Jeg vil også gerne fremhæve de smukke farvelagte skitser af Hafnia, der møder en forrest og bagerst i bogen, en fin detalje som i den grad gør bogen indbydende.

Jesper Asmussen (1954) er uddannet lærer med hovedfagene historie, geografi og musik, hvilket også afspejler sig i hans forfatterskab, der primært består af fagbøger. Han har bl.a. skrevet Vestvolden og Nordfronten - Danmarks største fæstningsanlæg (Lindhardt & Ringhof 2020) København rundt. Byvandringer (Lindhardt & Ringhof 2018) og Gudenåen - fra Tinnet Krat til Kattegat (Turbine 2016) samt masser af andre bøger rundt i Danmark.

[Historie-online.dk, den 2. november 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Jægersborg Allé i 300 år - en billedkavalkade
Noget om søhelten Peter Willemoes
Barndomsliv i en jysk landsby