Menu
Forrige artikel

Der var så dejligt ude på landet

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 5706

 

Af Poul Porskær Poulsen, Vejle Stadsarkiv

Det er ren nostalgi, det her! Når man som undertegnede er født og opvokset på en gård, er det bare at kaste sig over de mange billeder, suge til sig, tænke tilbage og mindes. De fleste har en eller anden form for erindring om bondegården, fortæller Helle Juhl i sin indledning. Hvad enten det så er gården som ens hjem eller som et sted, hvor man er kommet fra tid til anden Det er sandt nok, men færre og færre har haft mulighed for at opleve det bondeland, som denne flotte bogs billeder fremstiller. For her er det hele: kvindens, mandens og børnenes arbejde i mark og stald i tekst og billeder, kærligheden til jorden, tjenestefolkenes forhold, heste, grise, køer og får, maskinerne, der efterhånden trængte sig frem i erhvervet og livsformen. Landsbyen, der sygner hen, festdagene, der stadig fejres i forsamlingshuset mange steder osv. Billeder og tekst er samlet i kapitler med disse temaer, og det virker med illustrativt og lækkert.

Med et vist antal år på bagen kan man filosofere om den livsform, man er rundet af. Det enorme, evigt tilbagevendende arbejde med jorden for at skaffe brød på bordet – og det enorme privilegium at arbejde midt i naturen, regn eller sol, så man kan give sig hen i naturromantik, hvis man er til det. Det var der måske nok ikke mange landmænd, der var, men alligevel ville de nødigt give slip på landmandslivet. Både fordi det føltes som et frit liv – hvilket det dog sjældent var – og fordi man havde fornøjelsen af selv at frembringe de fødevarer, som familie og dyr levede af.

Man kan faktisk nemt forfalde til romantik, når man sidder og ser på disse fantastisk flotte fotografier fra et bondeland, der næsten ikke findes mere. Nogle vil mene, at det er for romantiserende, men man kan jo ikke komme uden om, at der også var dejligt på landet. Det hårde arbejde til trods. Man kan sagtens blive nostalgisk, hvis det er det, man vil – men man kan også beklage den udvikling, der har medført de store industrilandbrug med kun få mennesker på landet og i landsbyerne, der præger vor tid. Der er alligevel en hel masse, man går glip af!

Nå, men det kan jo ikke hjælpe noget. Billederne i denne formidabelt gennemillustrerede bog er med til at fastholde en tid og et erhverv, der var noget helt for sig selv. Og man må se i øjnene, at det efterhånden kun er på billederne, at den tid kan opleves. Heldigvis er der så taget så mange gode billeder, som både er rørende, stærke og fyldt af detaljer. Det er der al mulig grund til at takke forfatteren (og de fotografer, der gennem tiden har foreviget bondelandet) for. Bogen kan anbefales både til sådan nogle som mig, der kan tænke tilbage på et alsidigt landbrug med dyr og mark (som vi ikke selv havde lyst til at arbejde videre med), og til de, der ikke har så tæt et forhold til bondelandet. De kan nemlig godt lære noget om en svunden tid. Billederne er det vigtigste, men fik jeg fortalt, at den ledsagende tekst er yderst kompetent, morsom og oplysende. På få linjer trækkes facts op, og resten kan så læse i fotografierne. Anbefales varmt.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Danske landbrugslandskaber gennem 2000 år
Æbler i Danmark
Fiskeriets historie i Vejle Fjord og de tilløbende vande.