Menu
Forrige artikel

Angrebet

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 2550

 

Af Betina Christiansen fra Lydboghylden.dk

Serhii Plokhy, en ukrainsk-amerikansk historiker, der er professor ved Harvard University, har sat sit mærke på verden med sin seneste bog "Angrebet" (original titel: "The Russo-Ukrainian War"). Bogen er en dybdegående og indsigtsfuld analyse af den aktuelle konflikt mellem Rusland og Ukraine, der har rystet verdenssamfundet.

Plokhy har tidligere vundet priser for sin gennemtrængende og nuancerede forståelse af den russiske og ukrainske historie. Med "Angrebet" skuffer han heller ikke. Bogen, der er skrevet på basis af utallige interviews, analyser af dokumenter og akademiske artikler, er en brutal afsløring af de faktorer, der har ført til den aktuelle konflikt mellem de to lande.

Plokhy er dygtig til at flette fortidens intriger og nutidens politiske landskab sammen. Han peger på, hvordan skiftende geopolitiske forhold, historiske uoverensstemmelser og nutidige ambitioner har ledt til den nuværende situation. Det er en skarp kritik af de politiske ledere, der ifølge Plokhy ikke har taget hensyn til historiens lektioner og i stedet har forfulgt deres egne interesser på bekostning af folket. Plokhy giver en dybdegående forklaring på, hvordan invasionen udsprang fra Putins forvrængede imperiale tænkning.

Men "Angrebet" er mere end bare en kritik. Det er en levende og dybt menneskelig historie, der tager os ind på livet af almindelige ukrainere og russere, hvis hverdag er blevet forvandlet af konflikten. Plokhy formår at bringe disse personlige fortællinger til live med en medfølelse og indlevelse, der er dybt rørende.

Som læser får man et unikt indblik i de tragiske konsekvenser af konflikten. Bogen er en kraftfuld påmindelse om, at det ikke kun er politiske og økonomiske magtspil, der er på spil i krigen mellem Rusland og Ukraine, men også livene og fremtiden for millioner af mennesker.

"Angrebet" er også en advarsel. Plokhy argumenterer kraftigt for, at uden en forståelse af historien risikerer vi at gentage dens fejl. Han udfordrer læseren til at reflektere over de forhold, der har ført til denne konflikt, og hvad det betyder for vores egen tid.

Men trods dens styrker, har bogen også sine svagheder. Den er til tider tung og akademisk, hvilket kan gøre den svær at tilgå for den almindelige læser. Og selvom Plokhy's argumentation er stærk, kunne han måske have givet en mere balanceret fremstilling ved også at undersøge de russiske perspektiver på konflikten mere indgående.

På trods af disse svagheder, er "Angrebet" en vigtig og nødvendig bog. Den udfordrer os til at tage stilling og tænke dybere over de komplekse politiske og historiske kræfter, der former vores verden.

Plokhy formår at gøre den uoverskuelige konflikt mellem Rusland og Ukraine forståelig ved at se på både de historiske, politiske og personlige dimensioner af konflikten. Han minder os om, at det er mennesker, der skaber historien, og at det er vores handlinger og beslutninger, der former vores verden.

Serhii Plokhy’s "Angrebet" er en skarp og kompromisløs udforskning af Rusland-Ukraine konflikten. Bogen er en øjenåbner og en påmindelse om, at det, vi ser på nyhederne, er et resultat af komplekse historiske processer og magtkampe.

I en tid, hvor verden er mere polariseret end nogensinde, og hvor 'fake news' og misinformation er allestedsnærværende, er "Angrebet" et vigtigt værktøj til at forstå verden omkring os. Den giver os værktøjerne til at forstå, analysere og handle på baggrund af viden snarere end frygt eller fordomme.

"Angrebet" er som sagt ikke let læsning for alle, men det er nødvendig læsning. Det er en bog, der kræver tid, tålmodighed og refleksion. Men for dem, der er villige til at dykke ned i dens dybder, er det en berigende og tankevækkende oplevelse.

Jeg kan varmt anbefale ”Angrebet”, hvis du er det mindste interesseret i den aktuelle konflikt mellem Rusland og Ukraine. Hvis du er til lydbøger, kan jeg desuden anbefale dig at høre lydbogsversionen. Oplæseren er meget behagelig og formår at drage lytteren ind i fortællingen.

[Historie-online.dk, den 2. juli 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kærlighed i kommunismens tid
Massakren på Æblevej
De røde sirener