Menu
Forrige artikel

Bolsjedrenge og jernhårde ladies

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 2713

Af Poul Porskær Poulsen, arkivar, Vejle Byhistoriske Arkiv og Stadsarkiv.

Nu har vi siddet og hørt Jan Harkamp og Leif Mikkelsen kommentere et anseeligt antal håndboldkampe på DR1. Vi har bevidnet en flot turnering af det danske herrelandshold (hvorfor hedder det mon herrehåndbold og ikke mandehåndbold – vi er da holdt op med at sige damehåndbold?), og der er lyst til mere. Men det skal nok komme. TV sender kamp efter kamp med svedig håndbold; i en lind strøm udspilles kampe i forskellige turneringer, og vi får gang på gang en opfattelse den store forskel på hunbold og hanbold. Hver sine fordele og gode sider, må man vel sige, men meget forskelligt.

Der er kommet en bog, som kunne være interessant at læse i den forbindelse. Om dansk håndbolds historie, angiveligt. Og det er jo et spændende emne, ikke mindst i betragtning af at spillet er opfundet i Danmark, og vi er mange, der har dyrket det intensivt på græs og i haller. Her er en lang og interessant historie om en af danskernes foretrukne fritidsbeskæftigelser og dermed også med mulighed for at fortælle en lang række andre historier.

Men lidt skuffet kan man nu godt blive over denne bog, for der er ikke meget nyt at hente. Hele historien fra den første kamp i Helsingør i 1907 og op til 1970 klares på 50 sider. Her ville man godt have noget mere at vide, såsom hvordan spillede man rent faktisk markhåndbold, havde man også taktiske overvejelser der? Og alt sådan noget om hvordan det gik for sig i gamle dage, også uden for banen i de hundredvis af foreninger og klubber, der gav spillet liv.

Problemet er jo selvfølgelig, at vi skal hurtigst muligt frem til det, der er bogens egentlig sag: Eliteholdene og især landsholdene på både spinde- og sværdsiden. De elegant spillende men smålatterligt påklædte ”bolsjedrenge” og deres lidt senere kvindelige modstykker, ”de jernhårde ladies”. Det får vi så, både interessant og velskrevet (og med enkelt inside oplysninger fra hestenes egne munde), men det er jo lidt ligesom at læse sportsårbøgerne ved juletid: Genoplevelse er sagen. Det er egentligt også OK, men måske kunne man have ønsket mere analyse.

Nå, bogen skal jo også sælges og de charmerende håndboldkvinder er jo godt stof (og i næste udgave må vi have noget mere Boldsen og Lars Rasmussen med). Let læst, fordøjet og glemt. Hvor er den skribent for håndbolden, som Per Høyer Hansen var for fodbold og Jørgen Leth for cykling. Vi venter!

Forrige artikel
Se relaterede artikler
De forbudte billeder
Og til sidst vinder Tyskland
Merckx – halvt menneske, halvt cykel