Kristian Buhl Thomsen: Havnebilleder
Af Poul Porskær Poulsen, historie-online.dk
Vikingerne havde en åhavn dengang stedet hed Árós (åens munding). Navnet for havnen blev Mindehavnen eller Mindet – og senere blev bynavnet til Aarhus. Det var navnet, da selve kysthavnen blev bygget i 1840’erne. Der var blot én mole, men det blev snart forøget, for havnen måtte udbygges både mod nord og syd samt med lystbådehavn og fiskerihavn. Op gennem det tyvende århundrede skete der en række udvidelser til det, der nu blev Danmarks største containerhavn. I det nye årtusind er der skete voldsomme udbygninger langt ud i bugten, og tæt på byen er Aarhus Ø skudt op med erhvervs-, kultur- og beboelsesbyggerier.
Hvis man er meget stikordsagtig, så er ovenstående nogenlunde historien om Aarhus Havn. Men det er naturligvis urimeligt at trænge historien så meget sammen – der er en masse detaljer og historier, man går glip af på den måde, men så ved vi i hvert fald, hvad det drejer sig om. Landets næststørste by og dets store havneområde.
Det er dette havneområde, Kristian Buhl Thomsen har sat sig for at beskrive i ”Havnebillede”. Han har forfattet korte tekster, så man hører om, hvordan udviklingen har været for havnens og dens bygninger, rederier, industri, jernbane, færger, havnearbejdere, fiskere osv. Det har han gjort kort og præcist – uden de store svinkeærinder. Det er ikke her, man skal læse de mange gode historier om Aarhus Havn – der må man gå til andre udgivelser, som også nævnes i en kortfattet litteraturoversigt.
Men som titlen fortæller, så er det jo først og fremmest en billedbog. Kristian Buhl Thomsen har fundet 200 billeder frem i bl.a. Aarhus Stadsarkivs og Den Gamle Bys samlinger, og han har selv bidraget med en række nutidige snapshots, der viser, at her er en mand, der kender havnen fra utallige spadsereture på forskellige tidspunkter af året.
En havn er et perfekt sted at fotografere. Der er så mange mulige motiver, vinkler, liv og dramatik, at det næsten ikke kan undgå at blive interessant at se på. Og det er da også en fin bog at bladre i. Ikke mindst de ældre fotos af fx fotograferne Thomas og Poul Pedersen, Aage Fredslund Andersen m.fl. Se fx Thomas Pedersens foto side 61 med fiskerbåde, dampere, sejlskibe, industri og centralt i billedet en mand med kasket, der står tankefuldt og funderer. Og på side 60 har en ukendt fotograf været om bord hos færgemanden Hans Nielsen, som sammen med sin lille hund roede passagerer mellem Nordre og Søndre Mole omkring 1900. Det er der også stemning over!
I det hele taget er der meget stemning over bogens billedmateriale. En del er naturligvis dokumenterende billeder, men der er også masser af havnens mennesker rundt omkring, der gør havnebillederne til mere end blot dokumentation. Men se selv!
I dag er det bynære havneareal blevet (eller ved at blive) et arkitektonisk spændende område med beboelsesområdet Isbjerget, Ingeniørhøjskolen, Bestsellers hovedsæde og Dokk1 med hovedbiblioteket, borgerservice og nu også stadsarkivet – det dyreste kommunale byggeprojekt i Aarhus nogensinde. Flot er det – og det fortæller ”Havnebilleder” naturligvis også om. Og mon ikke havnen bliver ved med at udvikle sig i de kommende år til glæde for aarhusianerne og alle os andre.
Til lykke med byens havn og med denne billedbog, der på fin måde fortæller historien og hylder havnemiljøet og de mange fotografer, der gennem årene har haft kameraet med på havnen. Kristian Buhl Thomsen, stadsarkivet, Aarhus Byhistoriske Fond og forlaget Turbine (der bor som nabo til Dokk1) kan være stolte over resultatet og man behøver ikke være lokalpatriot for at falde i staver over de spændende fotos. Anbefalinger herfra.