Bog og udstilling - Iværksætterne - i Kolding
Bog og udstilling sætter spot på de mennesker, der gjorde en forskel
IVÆRKSÆTTERNE – da Kolding blev moderne, er en medrivende fortælling om otte markante personligheder, der var med til at ændre og udvikle de seneste 170 års historie i Kolding. I anledning af 750-året for slot og by, udgiver Kolding Stadsarkiv i samarbejde med Helle Juhl dette anderledes jubilæumsværk, der præsenteres i samspil med en mindre udstilling i Nicolai Kunst og Design.
Fredag den 2. marts kl. 15 løftes sløret for næsten et års arbejde med et bogværk, hvor otte udvalgte koldingborgeres liv og virke udfoldes. Hver især har de været med til at sætte gang i forandringer og påvirket begivenheder, der har formet byen ved fjorden. Journalist og forfatter Helle Juhl har spidset pennen og skrevet en fængende beretning om demokrati, krig, industrialisering, landbrugsrevolution, verdenskrise, byudvikling, velfærdssamfund og ikke mindst fremsynethed - kort sagt da Kolding blev moderne.
Det er en fortælling om nogle af de modige borgere, der siden Grundloven har præget byens og egnens udvikling, men det er også et indblik i ’den store historie’ med krige og kriser ligesom eksempler på opfindsomhed og optimisme. Kolding har altid tilpasset sig, og det skyldes først og fremmest dens borgere, som ved fortællingens start husede under 3.000 indbyggere, men i dag er mere end tyvedoblet.
Gennem avismagerne og politikerne Chresten Berg (Venstre) og Knud Hansen (Socialdemokratiet), industrifædrene Karl Konstantin-Hansen og Jens Peter Schrøder (DDMM), landmanden og organisationsmanden Jens Christoffer Thygesen (Dalbygård), plantemanden Aksel Olsen (Geografisk Have), skolesygeplejersken, politikeren og kvindesagskvinden Ida Jørgensen (Radikale Venstre) og revydronningen Maja Rasmussen (Sans Souci) udfoldes Koldings forvandling fra traditionsbundet købstad til moderne bysamfund.
Nicolai Scene lægger hus til, når borgmester Jørn Pedersen officielt åbner udstilling og vender de første sider af bogen. Derudover vil både forfatter Helle Juhl og stadsarkivar Lene Wul sige et par ord i dagens anledning. Kolding Musikskole bidrager til den musikalske underholdning og efterfølgende byder Stadsarkivet på en forfriskning og udstillingen i Nicolai Kunst og Design åbnes.
- Vi er fælles om historien. Derfor er denne fejring af slot og by også åben for alle interesserede, og vi håber, at mange vil kigge forbi – både på selve åbningsdagen, men også i den lille måned, hvor udstillingen i Nicolai Kunst og Design kan ses, udtaler stadsarkivar Lene Wul.
Jubilæumsbogen sælges på selve dagen til en pris af 300,- kr. med mulighed for at få den signeret af forfatteren. Efterfølgende er det muligt at købe bogen hos byens boghandlere, Koldinghus og Kolding Kommunes netbutik. IVÆRKSÆTTERNE er et eksklusivt værk på 345 sider, der er rigt illustreret og designet og opsat af Kamilla Asmussen.
Historie-online.dk, den 27. februar 2018