Årets Historiske Bog 2005
Emigrationshistorie blev Årets Historiske Bog
Det blev et tæt opgør i årets historiske bogdyst. Kun få stemmer skilte nr. 1 og nr. 2, men med 31 % af stemmerne blev det Ulrik Langens "Revolutionens skygger" om franske emigranter og andre folk i København 1789-1814. Ulrik Langen modtog de 10.000 kr. som overraktes af kulturminister Brian Mikkelsen ved en reception på Københavns Bymuseum. Kulturministeren bidrog desuden med yderligere 15.000
Bogen handler om de franske emigranter, som nødtvungent opholdt sig København i kølvandet på den franske revolution. Vinderen er fundet gennem afstemning her på historie-online.dk. Desuden havde kulturministeren en kontant støtte på 15.000 med til prisen
Vinderbogen ”Revolutionens skygger” bygger på grundige arkivstudier. Den er fagligt og kildemæssigt velfundet, men er samtidig meget læseværdig. ”Revolutionens skygger” behandler de evigt aktuelle emner emigration og integration og giver samtidig et meget godt indblik i livet i København på revolutionens tid.
Receptionsgæster på Københavns Bymuseum. Erik Nørr og Aase Windealle fra DHF´s styrelse i samtale med Peter Henningsen (Københavns Stadsarkiv) fra nomineringskomiteen. Bagved skimtes bl.a. Ulla Tofte fra Golden Days festivalen.
Historie-onlines bogredaktør Poul Porskær Poulsen byder velkommen og præsenterer de første fire placeringer.
Søren Mørch modtog - ligesom de øvrige forfattere - en boggave. Mørchs publikation "Verden som den er" opnåede en 5. plads.
Kulturminister Brian Mikkelsen afslørede vinderen og overrakte checken, som han forøgede med 15.000. Ministeren glædede sig over at Dansk Historisk Fællesråd har taget initiativ til at uddele prisen "Årets Historiske Bog".
Årets vinder, Ulrik Langen holdt en kort tale. Ved siden af ses historie-onlines bogredaktør, samt en ivrigt arbejdende fotograf fra Polfoto.
I sin tale udtalte kulturminister Brian Mikkelsen bl.a. ”Jeg har den store glæde at overrække prisen for årets historiske bog til en af vores yngre historikere for en spændende og velskrevet bog om kultursammenstød, flygtninge og integration. Det lyder jo helt aktuelt, men foregår i slutningen af 1700-tallet, hvor en række flygtninge fra den franske revolution dukkede op i København…”Historie-onlines” brugere har valgt en meget spændende bog som årets historiske bog. Her får læseren på én gang en fundamentalt spændende fortælling og noget at tænke over.”
Nummer to i afstemningen blev Brian Patrick McGuire: Den levende middelalder, og de efterfølgende placeringer fik Nils Arne Sørensen: Den store krig (3), Bo Lidegaard: Kampen om Danmark 1933-1945 (4) og Søren Mørch: Verden som den er (5)