Menu
Forrige artikel

Bag jerntæppet

Kategori: Bøger
Visninger: 272

 

Når en bog ikke er, hvad man har forventet, men derimod en positiv overraskelse. Vibe Termansen overrasker med sin nye børnebog om Den Kolde Krigs historie.

Af Pernille Røn, cand.mag. og hovedvært på Panser- og Artillerimuseum

Fra Stettin ved Østersøen til Trieste ved Adriaterhavet har et jerntæppe sænket sig over Europa” - Winston Churchill, 5. marts 1946

Dette jerntæppe delte Europa i to helt frem til 1991, hvor Sovjetunionen så sin ende. Og denne bog er med til at give den unge generation, som har set, hvordan Rusland i 2022 indledte sin “special operation” mod Ukraine, et indblik i historien, når de hører frasen, at Putin vil “gendanne” Sovjetunionens tidligere magt.

At skrive om en “krig”, som varede mere end 40 år er i sig selv en stor bedrift, da der er mange forskellige hændelser, personer og termer at holde styr på. Men det formår Vibe Termansen at gøre. Normalt ville en bog om emnet fylde op til flere bind, hvis man skulle kunne dykke langt ned i emnerne. Nok ville man endda også udelade enkelt begivenheder. Vibe Termansen har i sin bog ikke bare formået at finde plads til rigtig mange emner, hun har også formået at få noget af forhistorien til Den Kolde Krig med, via en tidslinje startende med Den russiske revolution i 1917.

I bogen har hvert et emne op til to sider, før hun bevæger sig videre til næste emne. Og emnet er ledsaget af gode illustrationer tegnet af Mikkel Henssel. Derudover er der også en masse gode oversigtskort over Sovjetunionen, Europa, Verden og Warsawapagten/NATO.

Det eneste, som man måske savner lidt omkring, er Østrigs position efter afslutningen af 2. Verdenskrig. Faktisk bliver Østrig kun nævnt som en sidebemærkning på s. 71, hvor Det Ungarske Oprør i 1956 berøres. Men nu er bogens fokuspunkt også livet bag Jerntæppet.

Det er en børnebog, hvor Den Kolde Krig fortælles på en nem og letlæselig måde uden at gå alt for meget i detaljerne. Bogen kan helt klart bruges i folkeskolen, hvor eleverne vil kunne få en god introduktion til Den Kolde Krig. Den vil med fordel kunne bruges fra mellemtrinnet og op til udskolingen. I udskolingen vil den kunne danne basis for elevernes egen informationssøgning om de forskellige emner, som Vibe Termansen tager op.

[Historie-online.dk, den 5. november 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Den kolde krigs dobbeltagenter
F-35 Lightning II
Danske uniformsmalere