Menu
Forrige artikel

Bøssernes Danmarkshistorie

Kategori: Bøger
Visninger: 3454

 

Af Ulla Weishaupt

Når man lige får bogen i hånden, fænger forsiden med sine regnbuefarver og guld glimmer. Selve det visuelle udtryk af bogen vidner om kvalitet. Bogens tryk er god kvalitet, teksten er tydelig, og de mange fotos fremstår klart. Selve teksten er nem og overskuelig som opslag, da alle navne er printet med pink, og bagerst i bogen er en ret stor samling af kilder og referencer opdelt efter om de er tilgængelige på print eller online. Der er ingen tvivl om, at der ligger et stort arbejde bag bogen med indsamling af materiale og med interviews med forskellige personer, der gennem tiden har været med til at bringe anerkendelsen af det at leve som bøsse frem til der, hvor vi er i dag.

De to forfattere: Lars Henriksen, f. 1971, forperson for Copenhagen Pride. Chantal Al Arab, f. 1984, optræder også som Anders Larsen, cand.mag. i historie og engelsk, optræder som drag.

Bogen er delt op i et præludium og seks afsnit med hver deres tidsrum, det sidste afsnit “og efter 2020?” er dog kun på to sider, idet det nærmest er en kort afrunding af selve bogen, samt en tak og en bøn til anmelderne “Skån os, vi er fra provinsen!” Og herefter kommer så kilder og referencer.

Når det drejer sig om selve indholdet, så er det i min optik en bog, der kan bruges på mange måder. Den kan bruges som en form for opslagsværk, hvis man søger en bestemt person, der er også nogle oplistninger af forskellige kategorier som f.eks. “Bøsser på lærredet” “Pyntebøsser” “Bøsser i ballet, opera og som kritikere”, “Bøsser på scenen” samt “Bøsser på skrift”. Det er også en liste over 101 barer og mødesteder før og nu. Så det er ikke fordi, der mangler noget i opslagsdelen.

Hvis man vælger at læse bogen fra A-Z så får man 110 års danmarkshistorie set med bøsseøjne. Vi følger de folkelige og politiske holdninger der har været omkring bøsser, fra de første sædlighedssager 1906-1911 over 'Den grimme lov', 1961-65, til da bøssesygdommen AIDS ramte landet. Men vi følger også bøssernes egne politiske tiltag, ved at danne Forbundet af 1948 (i dag kendes som LGBT+ Danmark) og senere i 70erne den mere venstreorienterede fraktion BBF (Bøssernes befrielses front), der fik til huse ude på Christiania. Det er i det hele taget et mangfoldigt billede der tegner sig gennem bogen, hvilet dels er en styrke men på nogle områder gør den lidt rodet.

Personligt syntes jeg, det er en udmærket bog, jeg havde nok haft en forventning om lidt mere historisk dybde, men kan godt se, at det er svært at dække så lang en periode på blot 318 sider, især når man vægter flotte illustrationer. Men jeg kunne godt have ønsket mere tekst, der er masser af fortællinger, det ville være interessant at få mere uddybet. Så tak for kildehenvisningen. Men en visuelt flot bog

[Historie-online.dk, den 23. marts 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Folkets tid
Konfliktzonen Danmark
Trap Danmark bind 30