Menu
Forrige artikel

Danmark fester

Kategori: Bøger
Visninger: 1953

 

Af Birgitte Arffmann

Samtidig med, at jeg fik bogen i hånden til anmeldelse, udbrød der en landsdækkende og heftig diskussion om afskaffelsen af Store Bededag. Den diskussion giver Jesper Hjerminds og Pia Lindgreens nye bog ”Danmark fester” bind 1 en uventet aktualitet. For selvfølgelig er der et afsnit om Store Bededag, og det vil sikkert blive studeret med særlig interesse. Bogens første bind handler nemlig om tiden fra kyndelmisse til mortensaften, det vil med andre ord sige fra 2. februar til 10. november.

Bogen er skrevet af Jesper Hjermind og Pia Lindgreen. På bagsiden oplyses det, at forfatterparret bor i landsbyen Vorde 12 km. fra Viborg nær Hjarbæk Fjord. Der fremgår tydeligt af bogen, at den er skrevet med udgangspunkt i Viborg. Jesper Hjermind er museumsinspektør ved Viborg Museum, men det betyder ikke, at bogen kun er interessant for viborgensere. Vi kommer som læsere af bogen rundt i hele landet og også i europæisk festtradition, og vi bliver oplyst om både specielle danske fester og højtider, som for eksempel grundlovsdag og Store Bededag og fester, vi har fået udefra som for eksempel Valentinsdag og halloween og så naturligvis de store kristne højtider påske, himmelfart og pinse.

At der knytter sig mange folkelige traditioner og skikke til fromme kirkelige højtider, får man som læser et meget interessant indblik i. Det er dog ikke kun højtiderne, der fra gammel tid har været forbundet med smukke eller højst mærkværdige skikke og traditioner. Det gælder også for årstiderne, som for eksempel skikken, der hører det tidlige forår til, med at sende anonyme gækkebreve med vintergækker og et lille vers til familie og venner. Til de mere alvorlige fester i foråret hører fejringen af Danmarks befrielse 4. og 5. maj, og til de mere muntre hører de mange traditioner, der gennem tiderne har været forbundet med høstfester rundt om i landet. Også her øser forfatterne af deres omfattende viden.    

Mad og drikke hører med til fest i Danmark. Det mindes vi om allerede på bogens herlige forside, som illustrator Ursula Seeberg er mester for: Her ser vi en fremstilling af Morten - eller den hellige Martin af Tours - der gemmer sig i en skræppende gåseflok for at slippe for at blive udnævnt til biskop, mens en flok mænd leder efter ham – endda en præst med et kors.

Danmark fester er forsynet med et righoldigt billedstof. Man bør give sig god tid til at studere de mange fine illustrationer.      

Bogen er trykt i 550 eksemplarer hos Vingaards Officin. Bogtrykmuseet Viborg. Om trykkeriet oplyses følgende ”Denne bog er fremstillet i teknik fra ”før verden gik af lave!” på samme måde som bogtrykkerier over det ganske land arbejdede med bly helt frem til midt i 1980erne. På Vingaards Officin - Bogtrykmuseet Viborg arbejder stadig fagfolk, der behersker denne teknik; de fleste har passeret de 70 år, men alle går til den med krum hals. Tag og besøg os og se, hvordan det foregår. Allerbedst. Meld dig ind og støt foreningen”!

Ja det kan man godt få lyst til, når man får Danmark fester bind 1 i hånden. Jeg glæder mig til at læse bind 2.    

[Historie-online.dk, den 18. januar 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
På jagt efter søslangen
Rejsen til det oprindelige folk
Verden i opbrud