Menu
Forrige artikel

Danskere i Waffen-SS

Kategori: Bøger
Visninger: 244

 

Af Kresten Søe

Ny udgivelse i populær genre

Siden Erik Haaest i 1975 udgav sin trilogi: Frontsvin, Frostknuder og Forrædere, har historien om Frikorps Danmark og de danske Waffen-SS frivillige fået fornyet læserinteresse i form af en række andre lignende udgivelser.
Nogle mest i den faglige genre som fx Claus Bundgaard Christensen og Niels Bo Poulsen: Under hagekors og Dannebrog, mens andre mere følger et erindringspræget spor som: Troskab - Dansk SS-frivillig af E. H. Rasmussen.
Personerne i de mere erindringsorienterede udgivelser udtrykker sjældent anger over at være på Nazitysklands side i 2. verdenskrig, og beskrivelsen af deres oplevelser er – vel også af hensyn til en potentiel retssag – renset for omtale af Waffen-SS krigsforbrydelser i Hitlers ideologiske udryddelseskrig på Østfronten. Hertil kommer også fx en næsten konsekvent ensidig omtale af sovjetsoldaterne som ”fjenden”.

Torben Johannes Andersen skriver desangående her allerede i forordet: ”Bogen forholder sig ikke til de politiske, etniske og andre emner angående Waffen-SS, men udelukkende det militære…”. En læser skal således ikke forvente sig omtale af SS-organisationens mange grusomheder på Østfronten.
 
På lignende vis går dette element også igen i denne bogs indflettede erindringsindslag, hvilket dog også som oftest vel er næsten uundgåeligt, hvis man da ikke direkte skal tekstredigere i øjenvidneudsagnenes indhold og autentisitet.

Indhold, layout og struktur

Torben Johannes Andersens nye bog er i stort format og i et indbydende gennemillustreret layout af blandt andet autentiske s/h fotos, der for en stor dels vedkommende er nye i forhold til gengangerne i mange af genrens andre udgivelser.
Hertil kommer tegninger i både s/h og farve af uniformer, camouflagemønstre, avisudklip, kortskitser og silhuetter med fx omtale af en række køretøjer, kampvogne, artilleri og håndvåben, som har været anvendt gennem krigsårene af danske frivillige i Waffen-SS.
Endelig tilkommer et appendix med diagrammer, organisation og hovedpersoner. - Alt sammen en del elementer, der langt fra er til stede i samme omfang som i tilsvarende eksisterende udgivelser.

Bogen er velstruktureret med først et generelt rammekapitel om Waffen-SS, de forskellige divisioner og enheder med hensyn til organisation.
Derefter bringes et kapitel om 5. SS Panzer-Division ”Wiking” med forløbet af enhedens krigsdeltagelse. Wiking var her den division, hvor von Schallburg i sin tid indledte sin krigsdeltagelse.

Herpå følger et tredje kapitel specielt om Frikorps Danmark samt et efterfølgende 4. kapitel om 11. SS-Freiwilligen Panzergrenadier-Division ”Nordland”.
 Alle disse kapitler har inkorporerede øjenvidneskildringer og redegørelser for kampe og forløb fra 1941 til krigens afslutning.
5. kapitel - ”Våbentyper” - udgøres af en udførlig redegørelse for de våben, køretøjer og uniformer, som de danske frivillige kæmpede med og i.
Dette er et element, som ikke blot tilnærmelsesvis ses tilsvarende berørt i andre udgivelser om emnet. Endelig følger inden appendix et kapitel 6 om forskellige Waffen-SS uniformer og gradstegn.

Vinkel og målgruppe

Forfatteren har i 2020 udgivet: Værnemagten i Danmark 1940-45, som er en meget grundig en for en gennemgang af de tyske enheder, der befandt sig i Danmark i og under Besættelsen. Denne bog er  i samme format og tilsvarende indbydende layout som Torben Johannes Andersens nye udgivelse. Også dette værk omhandler et aspekt omkring Danmark og 2. verdenskrig, der heller ikke ses tilsvarende behandlet i bogform.
Emnet er meget komplekst, men indholdet i Danskere i Waffen-SS er i et både alment sprog og en letlæst fremstilling i et emne, der som udgivelsen fra 2020 erfaringsmæssigt i høj grad vil appellere til det store segment af både alment og videregående militærhistorisk interesserede.

Afrunding med vurdering

Torben Johannes Andersens bog har en lidt anderledes vinkel end eksisterende emnelitteratur - især med kapitlet om våben, køretøjer og udstyr, som ikke ses andetsteds i eksisterende udgivelser. Herved fremstår værket mere bredt dækkende end de fleste andre på feltet.

Forfatteren opfordrer på grund af områdets kompleksitet sin læsere til at indberette eventuelle utilsigtede fejl og unøjagtigheder. Undertegnede fandt her et par stykker, der dog er ret perifere og ikke forstyrrer bogens faglighed helhed. Derudover vil de næppe kunne opdages af ret mange uden decideret videregående bgrundsviden.

Alt i alt fremstår Danskere i Waffen-SS som en indbydende, velresearchet og lettilgængelig udgivelse i et populært historisk emne.
Bogen tilfører også – qua det tidligere skrevne – emnet yderligere interessant viden, der kompletterer dette ellers ret beskrevne stykke dansk historie med fx et våbenhistorisk supplement, jeg hidtil har savnet i andre udgivelser.

[Historie-online.dk, den 16. april 2025]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Winston Churchill
Hitler
Panzerstorm