Fra Grønland til Stillehavet
Af Ulla Weishaupt
Siden folkeskolen har jeg været meget optaget af polarforskere og ekspeditioner i Arktis og Antarktis, og Knud Rasmussen (1879-1933) har altid været en af mine helte. Jeg læste masser af bøger om ekspeditioner til de kolde og uvejsomme egne, og husker især “Den store slæderejse”, så da denne bog kom, havde jeg svært ved at få armene ned af begejstring, og de havde såmænd nok været oppe endnu, hvis det ikke var, fordi bogen var så stor og tung. 4.925kg vejer denne “lille” sag, så hvor jeg normalt elsker at læse i sengen, har jeg måtte skifte læsepladsen ud med mit skrivebord.
Denne udgave af Knud Rasmussens 5. Thule-ekspedition er intet mindre end en pragtbog. En rigt illustreret bog på 848 sider skildrer den 18.000 km og tre år lange slæderejse fra Grønlands indlandsis over det nordlige Canada til Stillehavet og Sibiriens vilde tundra. I 1925 udkom Knud Rasmussens eventyrlige skildring af turen, hvor han sammen med bla. Peter Freuchen samt etnografen Kaj Birket-Smith og arkæologen Terkel Mathiassen, der begge var ansat ved Nationalmuseet, og endelig det vigtigste, en gruppe af inuitter, uden hvis hjælp rejsen ikke havde været muligt.
Disse fantastiske mænd og deres udholdenhed var drivkraften for, at Knud Rasmussen undervejs kunne indsamle myter og sagn og omkring 20.000 genstande, som i dag danner grundstammen i Nationalmuseets samling. En indsats som gjorde Knud til æresdoktor ved Københavns Universitet.
Nu er fortællingen her så igen, og den indledes med et 10 sider lang forord af professor i antropologi Kirsten Hastrup (Hun har tidligere skrevet om Knud Rasmussen i bogen Vinterens Hjerte. Knud Rasmussen og hans tid Gad 2010), hvor hun på glimrende vis kommer rundt om Knud Rasmussens baggrund og sætter den 5. Thule-ekspedition i kontekst, samtidig med hun trækker tråde op til nutiden, og det vi i dag kan bruge en 100 år gammel ekspedition til.
Bogen indeholder en del illustrationer og kort, som ikke tidligere har været kendt, og dette gør den særlig interessant, også for læsere der i forvejen er kendt med emnet. Læseoplevelsen af denne bog er stor, man bliver taget tilbage til en svunden kultur og får en indsigt i det barske liv, de forskellige grupper af inuit har haft. Vi får set en flig af deres riter og sjæleliv, gennem teksterne i sangene lærer vi om sameksistensen mellem mennesket og naturen. Man kan ikke andet end imponeres over den måde inuit har formået at udnyttet det, de har kunnet skaffe i et barsk klima. Det hele pakket ind i en forrygende slædetur.
Men det er også fysisk en dejlig og smuk bog, papirkvaliteten er god, og tryk af såvel tekst som illustrationer er tydelige. Når man tænker på hvor gamle fotografierne er, og under de forhold de er taget, fremstår de klart, og i de fleste tilfælde meget detaljerede. Nogle af fotografierne er blevet farvelagt specielt til denne udgave. Normalt er jeg ikke begejstret for efterfølgende farvning af sort/hvid fotos, men jeg må indrømme, at resultatet af de udvalgte portrætter er blevet rigtigt godt.
Så hvis man bare har den mindste interesse for Thule-ekspeditionerne, er dette en must read book.
[Historie-online.dk, den 19. januar 2021]