Menu
Forrige artikel

Fynbogen 2024

Kategori: Bøger
Visninger: 374

 

Årets bog med historier fra Fyn byder igen i år på en ø-rundtur. Kunst, kultur, trolde og fødevarer. Fynbogen 2024 er interessant og morsom og er et vindue ind i flere samfund. 12 forskellige forfattere har bidraget til årets bog

Af Michael Koch

Siden 2016 har en stor kreds af Fyns borgere skrevet artikler. De bliver samlet i den årlige “Fynbogen”, som spændende og varieret kommer hele vejen rundt på den smukke ø. Selvom Fyn ikke er lille, så fornemmes et sammenhold mellem folk. Gruppen af årets forfattere er kapaciteter på hver deres felt.

Vi kommer på “lystvandring” gennem Dalum og ser Marie-kilden, samt hører om det gamle kloster, huse og kongelige vejnavne. Herfra kommer vi til Bjørnø, som er et komplet lokalsamfund med egen lille færge og cafe. Der er gårdbutik, og så er landsbyen mere end 300 år gammel. Da anmelderen var dreng, var en af de bedste bøger i reolen en om en vikingedreng på øen. Som dreng på øen og søn af høvdingen, så man samfundet gennem “Rolf fra Bjørnø”. Efter den herlige artikel om øen er inspirationen skabt til et besøg på øen. I øvrigt var der i artiklen en meget spændende fortælling om, hvordan de sikrede sig, at isen kunne bære, inden beboere og gæster gik over isen til “fastlandet Fyn”.

Over isen til fastlandet når den lille færge ikke kan sejle - men isen kan bære. Bjørnø er en af Danmarks mindste lokalsamfund.

En spændende artikel handler om hjernemad. Ikke boglige vitaminer, men den ægte slags, som man får gennem kål, rodfrugter, bær, grøntsager, bladgrønt, frugt, nødder, bønner, kød, æg og fisk.  Skribenten fortæller om, hvordan de dyrker alt muligt selv. Den kommer tæt på de glæder hun fik, efter hun tog jagttegn. Hun hylder også strandkål og broccoli, hjernemadens superstar.  Nå ja, ikke at forglemme ramsløg og jordskokker og om, hvor andre kan finde de gode ting til hjernen.

Den fynske ambassade ligger i København. Den ligger i Gormsgade på Nørrebro. Tre friske unge mænd flyttede til København og ville sikre en snor hjem til Fyn. Man mødes over maden, der kommer andre fynboer på besøg i ambassaden, og efterhånden er et par børnestole kommet til. “Vi er mere vant til røvballegardiner end ballet” siger en, men selvom man var skater med langt hår, passede man ind på Nørrebro. Nu er de integreret i byen, har fundet sammen med andre jævnaldrene - de kalder det frihed. “Når det kommer til stykket er Fyn en stor landsby”. En sjov artikel om snor til Fyn.

En anden sjov historie handler om en vestjyde, der kommer til Middelfart. Han går hen ad vejen på vej til jobbet på et behandlingshjem. Et vindue åbnes og en råber: “GRIB!” - en potteplante kommer flyvende og bliver grebet. De to er nu gift. Artiklen i bogen fortæller vittigt om mangt og meget.

Næste artikel handler om Holckenhavn og ejerne i 1600-tallet. Fortællingen om en af de største jordbesiddere på Fyn, Ellen Marsvin. Der fortælles om Kirsten Munk og Leonora Christine, og ikke mindst om flugt og fængsling.

 Svanninge Bakker

I Svanninge Bakker er der både jætter og trolde. Der er drabelige sagn og historier. Skal man tro på lidt af det, kan man gå på skattejagt. Et sagn fortæller, at trolde har gemt en skat i Gisselhøj i Jordløse.

I Korinth skabte fremsynede folk i 1814 en forløber for vores folkeskole. Det var på Brahetroldeborg, hvor lærerne sammen med J L Reventlow skabte indhold og ide til en ny skolelov. Fæstesystemet blev også opløst på godset, og bønderne kunne købe deres gårde. I øvrigt var det også her, at aftenskolen blev opfundet.

Vi skal også møde markedsgøgleren Labri. “25 benløse fugle, kanariefugle, dansede tango på kanten af en vaskebalje”. Han var en sand gøgler - fra Fyn. I bogen kan man i år også læse om Niels Larsen Stevns, som var maler og billedhugger. Han var en beskeden, troende mand. I H.C. Andersens hus kan man se flere af hans arbejder.

Det er dejligt at kunne læse om lokale folks begejstring over stedet, de bor. Der er endda flere, der kalder Sydfyn Danmarks Toscana. Store ord, men set fra en med kærlighed til sin egn, er det nok ikke forkert. Læseren får absolut appetit af at læse de gode artikler om Sydfyns perler.

Årets bog runder af med en artikel om Hans Krog, en multikunstner, der skaber smukke billeder. Bogen slutter med flere remser, som sætter trumf på, hvor dejligt der er på Fyn. Det er svært ikke at lade sig begejstre efter selskabet med trolde og borgere fra Fyns land.

[HIstorie-online.dk, den 7. august 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Theodor Gliemanns amtskort over hertugdømmet Slesvig
Livet på Rodsteenseje
Langeland i 100 år