Menu
Forrige artikel

Mars - myter, magi og missioner

Kategori: Bøger
Visninger: 1995

 

Af Kresten Søe

Fascinationen af Mars

Mennesket har altid været optaget af Mars. Planeten har fået navn efter den romerske krigsgud og var allerede afbildet på 70.000 år gamle hulemalerier i Botswana. På grund af den røde farve skilte den sig ud på himlen og kan som én af nærmeste planeter ses med det blotte øje fra Jorden.

Galileis opfindelse af teleskopet i 1600-tallet betød yderligere interesse, og helt frem til nu er det blevet debatteret, om der er eller har været liv på Mars. Mest kendt desangående er nok H.G. Weels science fiction klassiker: Klodernes kamp fra 1898, hvor jorden invaderes af marsboer.

Men Mars fascinerer stadig den dag i dag, idet fx 600.000 danskere i 2021 fulgte med i live-sendingen af roveren (et lille Mars forskningkøretøj) Perseverances landing på Mars.

Indhold og opbygning

I denne rigt illustrerede bog gennemgår Tina Ibsen myterne om den røde planet, Mars-forskningens historie med den store udvikling, der er sket her den sidste snes år. Hertil kommer de unikke geologiske og atmosfæriske forhold på planeten, de ubemandede Mars-missioner og deres resultater, hvad udforskningen af Mars kan lære os også om vor egen planets forhistorie - og sidst men ikke mindst den imponerende teknologi, der ligger bag opsendelserne af rumsonder og rovere.

De to sidste kapitler fortæller om spørgsmålene, der altid har ligget interesserede på læben: Er der liv på Mars, hvordan mennesket kan rejse dertil og hvilke udfordringer, der er ved at bo der engang i fremtiden?

Fin og velstruktureret vidensformidling

Tina Ibsen, som er uddannet astrofysiker, har gennem det seneste årti formidlet sin viden til offentligheden og er kendt såvel fra sine bogudgivelser som fra både radio, tv og podcasts.  Også med denne bog følger hun sin linje op med en bred populær videnskabshistorisk formidling.

Udfordringen her med det ofte ret så indviklede forskningsrelaterede stof er bestemt ikke lille, men Tina Ibsen er kommet endog rigtigt fint omkring denne helt sikkert ret vanskelige opgave.

Enkelte steder, hvor teksten fyger med de internationale forkortelser og engelske betegnelser for de videnskabelige tiltag og rumfartsbegivenheder, skal man dog holde tungen lige i munden.

Men overalt mærkes Ibsens - for undertegnede prisværdige - ildhu og tæft for at formidle det spændende emne både lettilgængeligt, bredt og anskueligt. Blandt andet ved at hvert kapitel afsluttes med et fint resume, der konkluderer og samler de mange elementer fint op for læseren.

God redegørelse for Mars-forskningens danske islæt

Et fint element er en redegørelse for den danske videnskabelige deltagelse i Mars-forskingen, der i bogen både giver sig udtryk i ansigter og navne på tre danske forskere i form af små interviews, der både belyser forskningens internationale tilsnit, kompleksitet og dennes samarbejdsmæssige udfordringer.

Af yderligere spændende punktnedslag i bogens kapitler kan fx nævnes historien bag Mars’ manglende atmosfære, vandet på Mars, som var der engang, og som måske stadig findes under planetens overflade, støvstormene og solvindens påvirkning, og hvad forskningen på Mars kan lære os om jordens egen fortid. Yderligere fængslede mig de videnskabelig mineralprøver fra planeten, som spændt ventes at ankomme med en rumsonde til jorden hen i 2030’erne. Hertil kommer de internationale udfordringer ved de mange interessenter, der deltagere i rumfartsforskningen, hvorimellem der nu også er private foretagender og ikke som tidligere kun nationale stormagter. Spændende er også redegørelsen for mulige Mars ekspeditioner, menneskets vilkår ved de lange rumrejser, og hvordan man selv kan skabe livsbetingelser for ophold ved at generere ilt og dyrke fødevarer.

Konklusion og målgruppe

En både spændende og alment oplysende bog, som er fint og overskueligt disponeret med en mængde velvalgte illustrationer i form af fotos, kort og tegninger i fint samspil med fremstillingen.

Derudover ses intet tilsvarende opdateret om Mars i bogform, så man var her tidligere henvist til at opsøge langt sværere tilgængeligt stof - ofte på andre sprog.
Bogen er spændende og kan med sin fine almengjorte vidensformidling tilegnes med fint udbytte af alle med grundlæggende forhåndsviden og lidt videregående interesserede i astronomi og rumfart.

Min eneste diminutive anke/forslag til udbygning er, at jeg savner en litteraturliste med kilder og forslag til videre læsning.

[Historie-online.dk, den 17. august 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kampen for retsstaten
Orgasmeland - Da den seksuelle revolution kom til Danmark
Skattejagt