Menu
Forrige artikel

Noget om søhelten Peter Willemoes

Kategori: Bøger
Visninger: 18985

Af Henrik Nedergaard Olsen

Med en lettere omskrivning af Drachmanns Midsommervise, kunne man sige: ”Hver by har sin helt …”. Det gælder også for Assens med søhelten Peter Willemoes. Og navnet Willemoes er uløseligt forbundet med – og benyttet til markedsføring af - Assens.

Hvorfor er det i øvrigt at søhelte næsten altid hedder Peder/Peter: Peter Willemoes, Peder Buhl, Peder Tordenskjold, Peder Grib, Peter Skram, drengebogshelten Peder Most ...?

Willemoes blev født i 1783 i Østergade 36 i Assens. Denne ejendom blev senere kendt som Willemoesgården og blev i 1955 stillet til rådighed for museumsforeningen med det formål at oprette mindestuer for Willemoes. Hans forældre var amtsforvalter Christen Willemoes og Christiane Dreyer. Allerede før han fyldt 12, blev han elev på Søkadetakademiet som hidtil yngste elev. Willemoes død var ret dramatisk. Under kamp med engelske krigsskibe den 22. marts 1808 blev Willemoes ramt af en kanonkugle i hovedet og døde næsten øjeblikkelig.

Grundtvig var flittig bruger af Willemoes som heltefigur og nationalt symbol, mest kendt er hans ”Kommer hid i piger små…” på oprindeligt 25 vers, der beskriver Willemoes’ tid i russisk tjeneste og bedrifter på Langeland. Om Grundtvig var ven med Willemoes, som det anføres, ved jeg ikke, men de kendte hinanden fra det halve års tid, de var samtidig på Langeland.

Willemoes fik naturligvis også sin statue. Den blev afsløret i maj 1902. Statuen blev placeret på en høj sokkel, der ville have været en søjle, hvis den havde været højere. Lord Nelson – kom an! Den danske flåde har haft tre skibe med navnet Willemoes. De to sidste var torpedobåde og begge blev adopteret af Assens.

Flere virksomheder i Assens har benyttet navnet Willemoes. Bl.a. et bryggeri, en tobaksfabrik og et busselskab. Her er det vist på sin plads at fortælle, at bogen på sine 66 sider har et væld af detaljer som f.eks. oplysninger om det nævnte busselskabs stiftelsesdato, skiftende navne, ejere og forskellige former for buskørsel.

Forfatteren har på 66 sider og i overensstemmelse med overskriften fortalt ”Noget om søhelten Peter Willemoes – og lidt om byen Assens”. Bogen kan stort set opdeles i 3 afsnit: Søheltens liv og død, Søhelten som nationalsymbol og Søhelten som varemærke. Hele historien og baggrunden kan naturligvis ikke fortælles på de 66, velillustrerede sider. Men den giver et godt overblik. Bogen er en lille lokalhistorisk perle, som oplagt og detaljeret fortæller noget om Willemoes og lidt om Assens.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Historiens spøgelser
Danmarks Teglværker – Horsens kommune Danmarks Teglværker – Fredensborg og Hørsholm
Tårnby