Oprør i Nordjylland
Af Preben Etwil
En række forskere og museumsfolk, der er tilknyttet Aalborg Universitet og/eller Nordjyllands Historiske Museum, har valgt at skrive om en historisk rejse fra nutiden og tilbage i den nordjyske oprørshistorie. Bortset fra bogens afsluttende arkæologiske kapitel sker det både let og fornøjeligt. Til gengæld får man i det afsluttende kapitel et rigtig godt indblik i den arkæologiske arbejds- og forskningsmark.
Bogen lægger ud med Johannes Andersens indkredsning af selve oprørsbegrebet: ”Lavmælt og uden de store armbevægelser”. Kapitlet er fyldt med gode og interessante eksempelsamlinger fra dagens Nordjylland. Der er tale om hverdagshistorier, der både ses i et historisk og teoretisk perspektiv.
Herefter følger et kapitel skrevet af Morten Pedersen: ”Motorveje, maskiner og mobiltelefoner”. Kapitlet giver et indblik i Nordjyllands nyere historie, der fortæller om lokalt sammenhold, folkelige rejsninger og kritisk stillingtagen til omverdenen.
Tredje kapitel ”Oprør fra udkanten” som er skrevet af Poul Duedahl, er en rigtig ”røverhistorie”, men hentet ud fra den historiske virkelighed i det nordjyske.
Anmelderen mener, at dette kapitel er bogens perle. Skrevet let og medrivende, og man kan blive helt i tvivl, om det fx er ”Gøngehøvdingen”, man er i gang med at læse. Kapitlet er i hvert tilfælde lige så spændende. Det handler om, at de fattige i Nordjylland organiserer sig i røverbander som et slags oprør mod den massive undertrykkelse, der sker i datidens samfund. Men deres røvertogter og hor er for mange veletablerede bønder alligevel for meget, og de begår dødelig vold mod røverne. Gerningsmændene bliver pågrebet og straffet, men helt undtagelsesvis er det voldspersonerne, der nyder offentlighedens sympati.
Fjerde kapitel er skrevet Stig Bergmann Møller, og hedder ”Grevens Fejde 1534 og en massegrav i Aalborg”. For mange der kun kender Grevens Fejde fra en nyere kampsang, er dette kapitel en kærkommen lejlighed til at sætte sig ind i historien, om dette bondeoprør mod magthaverne, og den kranke skæbne den led.
Bogen slutter som før omtalt af med en nyere arkæologisk udgravning ”De døde fra massegraven i Tiendeladen, Aalborg” skrevet af lang række forskere og museumsfolk.
Der er tale om en detaljeret registrering af en massegrav, og kapitlet er fyldt med information om, hvordan man ud fra fundne skelletter delvist kan bestemme dødsårsag, men også de almindelige livsvilkår datiden folk levede under.
Bogen er samlet set en dejlig historisk rejse i det nordjyske - og den er rigt illustreret.
Hvis man kommer på Aalborg-kanten bidrager bogen også med til, at det kunne være interessant at besøge Aalborgs Historiske Museum.
Med disse ord skal bogen anbefales til videre læsning.
[Historie-online.dk, den 3. marts 2020]