Pastorale
Af Jytte Kjær Schou
En krigsroman med en overbevisende udviklingshistorie og gode miljøbeskrivelser.
Handlingen udspiller sig lige før og lige efter udbruddet af II Verdenskrig. Den kun 18-årige dansker Herman, der er opvokset på en farm i Kenya, er betaget af flyvemaskiner og bliver RAF-pilot. Hans motivation er ren og skær eventyrlyst. Han interesserer sig ikke for politik og læser kun sportssiderne i aviserne. Det er en helt ny verden, han skal forholde sig til i bombeeskadrillen, men hans gamle verden på farmen med de eksotiske dyr og planter kommer til ham i drømme.
Han oplever, at klasseforskelle spiller en større rolle, end han er vant til. Trods sin unge alder skal han som pilotofficer markere sig som chef for sin lille besætning. Det er morsomt at læse, hvordan han for at booste sit image begynder at ryge pibe. Han bliver ven med den lidt ældre adelige Robert, og via ham introduceres han til overklassens privilegerede liv på familiens herresæde, hvor celebre gæster som Churchill har deres gang.
Det maskuline miljø på basen er overbevisende beskrevet. De unge mænd benytter enhver lejlighed til at drikke igennem, og hormonerne rører på sig. Der sker ikke så meget i den første tid, og de unge mænd keder sig og laver ravage, når de bliver fulde. Senere kommer der lidt mere gang i krigshandlingerne, og de unge mænd får deres ilddåb.
Forfatteren er uddannet pilot, og man mærker, at han ved, hvad han taler om, når han beskriver teknikken i flyene og luftduellerne. For flybesætningen betyder vejret meget, og det beskrives i næsten poetiske vendinger, ligesom forfatteren indfletter smukke naturoplevelser både set fra luften og på landjorden. Snart bliver de første fly skudt ned, og ved skæbnens ironi bliver Hermans fly skudt ned af en af deres egne, og Robert omkommer.
Handlingen udspiller sig i perioden fra juni 1939 til maj 1940. En forholdsvis kort periode, men epokegørende for Herman. Bogens titel antyder en idyllisk tilstand, men den bliver hurtigt afløst af blodig alvor. Herman udvikler sig fra en sorgløs ung mand til en på nogle punkter mere moden og reflekteret ung mand. Krigshandlingerne giver anledning til etiske overvejelser, men på det personlige plan har han ikke helt styr på sine følelser.
Portrættet af kvinderne er romanens svageste del. Herman forlover sig med Roberts yndige lillesøster Anne, men har svært ved at klare hendes ærbarhed. Han er trods alt en ung mand, der tænker med en vis legemsdel, og derfor lader han sig friste et par gange af Annes noget ældre og erfarne svigerinde Vanessa, der er lidt af en femme fatale. Beskrivelsen af de to kvinder tangerer klichéen madonna/luder. Herman bilder sig ind, at han godt kan jonglere med begge kvinder, uden at Anne opdager det. Det går selvfølgelig ikke. Anne vil have rene linjer, og selv om bogen afsluttes med, at de to danser vals, er det uvist, om de har en fremtid sammen.
Bogen giver et godt tidsbillede og takket være forfatterens baggrund som pilot en særligt indgående beskrivelse af det militære miljø.
[Historie-online.dk, den 13. december 2023]