Menu
Forrige artikel

Politiken Historie

Kategori: Bøger
Visninger: 8968

 

Af Poul Porskær Poulsen, historie-online.dk

Vidste du, at smørrebrødsklassikeren ”Stjerneskud” blev opfundet af Ida Davidsen i anledning af kosmonauten Jurij Gagarins besøg i København 1962? Eller at Steen Steensen Blichers barne- og oldebarn har spillet på det danske fodboldlandshold? Vidste du, at både Ribe, Varde og Ringkøbing lagde billet ind på at blive hjemsted for den nye store havn ved Vestkysten? Eller hvad ved du egentlig om forholdet mellem det mægtige Rusland og lille Danmark gennem historien?

Ingen tvivl om, at undertegnede fik en masse nyt at vide ved at læse i Poltikens nye historie-magasin, der netop er blevet præsenteret. Specielt naturligvis om forholdet mellem Rusland og Danmark, som bestemt er et spændende tema, der bringer os fra 800-tallets fyrst Rurik – der måske var dansk, måske svensk – via Peter den Store og hans nye hovedstad Sankt Petersborg, grundlagt 1703 som en ny vestvendt hovedstad til attentatet på Segej og Julia Skripal i Salisbury i 2018. Og så en hel masse der imellem. Ikke blot spændende og oplysende læsning, men et perspektiv på vores opfattelse af det store rige mod øst, som vi både har samarbejdet med og næret frygt for. Tænk blot på diskussionen om, hvad man dog skal gøre med gasledningen Nordstream 2, der sikkert kommer til at gå gennem dansk farvand, skønt mange er imod – men tyskerne for. Temaets forfattere er Kurt Villads Jensen, Christian Gottlieb, Thomas Lyngby, Hans Erik Havsteen og Iben Bjørnsson. Det store 40 siders tema skal ikke refereres yderligere her; man må selv læse!

Poltiken Historie nr. 1 indeholder desuden andre ganske aktuelle artikler: om ulvens historie i Danmark af Anders Olling, Sarah Von Essen skriver om årtusinders narcissisme – tro ikke, at selfies er en splinterny opfindelse, selvportrætter er der mange af i historien, Hans Erik Havsteen skriver om Cicero som alle spindoktorers fader, Rasmus Dahlberg har skrevet kontrafaktisk om, hvad der var sket, hvis ikke den danske flåde var blevet sænket i 1943, Anders Olling om Esbjerg Havn, der fylder 150 år og Karen Lerbech om oprørslederen på Sct. Croix, Queen Mary, der hyldes af en statue foran Vestindisk Pakhus i København. Nævnes bør naturligvis også, at magasinet er meget flot og relevant gennemillustreret, og teksterne er let læste.

Der er altså nok at gå i gang med for historieinteresserede. Og dem er der jo som bekendt mange af. Det skal blive interessant at følge det nye magasin på dets vej ud i den danske medieverden. Det er jo ikke det eneste historie-magasin, der findes på markedet – men Politiken Historie er nok en anelse mere seriøst end de øvrige. Kan det gå? Vil der være abonnenter nok til, at det bliver til mere end tre-fire numre? Det vil tiden vise, men det nye magasin kunne godt fortjene at få en længere levetid, hvis tendensen fra det første nummer kan holdes. Historie-online.dk ønsker god vind!

Historie-online.dk, den 16. oktober 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Ørsted-tegneserie med lyd
ROMUs nye årsskrift
Foredrag om Den Spanske Borgerkrig