Menu
Forrige artikel

Stamina

Kategori: Bøger
Visninger: 1241

 

Af Jytte Kjær Schou

En dramatisk krigsroman med en troværdig udviklingshistorie med plads til lidt kærlighed.

Romanen er en selvstændig fortsættelse af Pastorale. Idyllen er for længst krakeleret, og krigen er eskaleret. Nu er der brug for stamina, udholdenhed, og det kan hovedpersonen Herman leve op til. Trods sine knap 20 år er den unge dansker med kenyanske rødder allerede en højt dekoreret og erfaren kamppilot. Vi følger ham fra 1940-41, hvor han deltager i evakueringen fra Dunkerque og Slaget om England. Senere beskrives hans noget eventyrlige flugt gennem Frankrig efter en nødlanding, og til slut hans mission i USA hvor han med succes deltager i hvervekampagner og møder kendte personer.

Første del af bogen handler om livet på basen og kampen i luften, og det er den mest vellykkede del. Atmosfæren på basen, sammenholdet mellem flypersonalet, de mange udmattende luftkampe med store tabstal efterfulgt af den nødvendige afkobling på kroen med kvinder og rigelige mængder øl er overbevisende beskrevet. Som kontrast hertil får vi et glimt af livet på godset, hvor Hermans kæreste bor. Det er dog livet som RAF-pilot, der først og fremmest får Herman til at træde i karakter. Han begynder at tage selvstændige beslutninger og adlyder ikke blindt sin upopulære, bureaukratiske chefs urimelige ordrer, og han optræder både modigt og klogt i luftkampene. Egentlig er han en ret ukompliceret person, der ikke interesserer sig for storpolitik. Han er gået ind i krigen, fordi han er vild med flyvemaskiner og elsker det frie liv i luften, og fordi han ønsker at forsvare England.

Han er også blevet mere moden på kærlighedsfronten og bliver ikke længere fristet af Annes sexede svigerinde. Han bestemmer sig endegyldigt for den søde Anne, og måske hjælper det også, at hun ikke længere er så seksuelt tilbageholdende. Annes adelige familie byder ham varmt velkommen trods hans mere ydmyge baggrund. Problemet er, at han ikke ønsker at leve op til Annes fars forventninger. Han ønsker, at Herman skal overtage godset, og han trækker i nogle tråde for at få Herman ud af kampzonen. Herman bliver meget mod sin vilje sendt til USA, hvor han har stor succes med at tale om sine kamperfaringer. Han bliver oven i købet tilbudt et prestigefyldt kontorjob, som han takker nej til.

Hermans flugt gennem Frankrig bidrager ikke væsentligt til hans udviklingshistorie, og hans mission i USA cementerer blot de holdninger, han har. Han er ikke i tvivl om, at han ikke er skabt til et betryggende kontorjob. Han er først og fremmest pilot og vil fortsat deltage i kampene.

Personerne omkring Herman får ikke samme nuancerede behandling, og nogle af dem tangerer det klichefyldte. Den søde Anne er også en lidt bleg skikkelse. Det berøres lige, at hun gør en krigsindsats i London, men ellers fremtræder hun mest som Hermans yndige ledsager.

Bogens styrke ligger i beskrivelsen af Herman og hans udvikling og af livet på basen. Forfatterens baggrund som pilot mærkes i beskrivelsen af flyene med flere tekniske detaljer og hans fremstilling af friheden i luften. Dertil kommer de indflettede fine beskrivelser af naturen, årstidernes skiften og fuglelivet. Måske er der en vis symbolik i, at der optræder en duehøg både i begyndelsen og slutningen af bogen. Der er enkelte sproglige svipsere, som en bedre korrekturlæsning ville have opdaget.

Bogen lægger op til en lykkelig slutning, men en spektakulær ulykke forpurrer brylluppet på selve dagen, så måske er der lagt op til en fortsættelse.

Se anmeldelsen af første del, ”Pastorale”, her Pastorale (historie-online.dk)

[Historie-online.dk, den 19. marts 2024]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Nina
En vinternat
Kristin Lavrandsdatter